Kort5

Nu geen proces tegen verdachten in Holleeder-zaak

Amsterdam, 16 april. De rechtszaak tegen de medeverdachten van Willem Holleeder is stilgelegd in afwachting van een prognose over de gezondheidssituatie van Holleeder. De Heinekenontvoerder heeft afgelopen donderdag een nieuwe hartklep gekregen. De rechtbank vindt dat de zaken van alle verdachten zo verweven zijn dat gezamenlijke behandeling nodig is. Op 7 mei neemt de rechtbank een definitieve beslissing over het vervolg van de zaak. Pagina 3

Verhagen wil Haniyeh weren

Den Haag, 16 april. Minister Verhagen (Buitenlandse zaken, CDA) wil onderzoeken of de Palestijnse premier Ismail Haniyeh de toegang tot Nederland kan worden geweigerd, omdat hij lid is van Hamas. Dat heeft Verhagen zaterdag gezegd. Haniyeh heeft een uitnodiging ontvangen voor een conferentie op 5 mei in Rotterdam, maar hij heeft voor zover bekend bij Buitenlandse Zaken geen visum aangevraagd voor Nederland. Pagina 3

‘Amerikaans leger doodde burgers’

Kabul, 16 april. Amerikaanse mariniers hebben vorige maand nabij Jalalabad twaalf Afghanen gedood en 35 verwond, in reactie op een zelfmoordaanslag waarbij één Amerikaanse militair gewond was geraakt. De meeste slachtoffers, mogelijk allemaal, waren burgers. Dat concludeert een Afghaanse mensenrechtencommissie in een rapport. De militairen hebben „excessief en lukraak geweld” gebruikt en het internationale humanitaire recht geschonden. Pagina 5

Volk Ecuador wil nieuwe grondwet

Quito, 16 april. De bevolking van Ecuador heeft gisteren in een referendum het plan gesteund van de linkse president Correa om de grondwet van het land te laten herschrijven in een grondwetgevende vergadering. Pagina 5

Positie Iraakse premier verzwakt

Bagdad, 16 april. De positie van de Iraakse premier Nour al-Maliki is vandaag verzwakt door de terugtrekking van de groep van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr uit zijn kabinet. Irak was de afgelopen dagen weer doelwit van zware bomaanslagen, met tientallen doden. Pagina 5

ADO degradeert

Rotterdam, 16 april. ADO Den Haag degradeert voor de vierde keer uit de eredivisie voetbal. Pagina 15