Koers van de euro verder omhoog

De koers van de euro is vannacht verder gestegen tegenover de Japanse yen en de dollar, nadat de ministers van Financiën van de zeven grootste industrielanden geen nieuwe aanwijzingen hadden gegeven over de internationale wisselkoerspolitiek. De euro bereikte tegenover de yen een recordkoers en steeg tegenover de dollar naar 1,3570 dollar per euro. Dat is de zwakste dollarkoers tegenover de euro in ruim twee jaar.

De G7, die zich optimistisch toonde over de vooruitzichten van de wereldeconomie, kwam bijeen in Washington, waar ook de voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank plaatsvonden. Deze bijeenkomsten werden overschaduwd door een discussie over het functioneren van Wereldbank-directeur Paul Wolfowitz.

Wolfowitz raakte de afgelopen weken verstrikt in een schandaal waarbij hij zijn daar werkzame vriendin na zijn aantreden in 2005 bij de Wereldbank zou hebben bevoordeeld. Ministers van de 185 aangesloten landen namen een communiqué aan waarin zij zich „sterk bezorgd” toonden over zijn functioneren en over de reputatie en geloofwaardigheid van de Wereldbank, maar gingen niet zo ver om op zijn ontslag aan te dringen.

Wolfowitz, Amerikaans oud-onderminister van Defensie en een belangrijke adviseur van president Bush, maakte duidelijk aan te willen blijven. Hij riep de westerse donoren van ontwikkelingshulp op om hun belofte na te komen dat de schuldkwijtschelding voor de allerarmste landen niet ten koste zou gaan van de bestaande ontwikkelingsbudgetten.

De schuldkwijtschelding trekt een wissel op de Wereldbank, een belangrijke crediteur van ontwikkelinglanden. De belofte was destijds dat de geldstroom naar de bank zou worden opgevoerd om daarvoor te compenseren. De kans bestaat dat Wolfowitz’ aanblijven vooral Europese landen ervan zal weerhouden dit alsnog te doen.