Knaagdieren

Nog dik een jaar en dan moet Peking klaar zijn om de  wereld te ontvangen.
De Chinezen zijn als organisatoren nogal perfectionistisch en zeker als het gaat om  het belangrijkste  sportevenement dat voor de eerste maal in de geschiedenis in hun land wordt  gehouden. Letterlijk en figuurlijk zal daar alles voor moeten wijken.
Vanaf het moment dat China is aangewezen als organisator van de Spelen, nu zes jaar geleden, heeft  het gemeentebestuur van Peking verschillende  vergaande maatregelen getroffen. Niet alleen om het aanzien van de stad te verbeteren maar ook om de infrastructuur aan te passen om meer dan 500.000 bezoekers  te kunnen ontvangen. Zo wordt  de luchthaven uitgebreid, wordt  er een nieuwe metrolijn aangelegd die de luchthaven verbindt met het centrum van de stad en wordt er een enorm nieuw theater  gebouwd . Daarnaast zijn  er  tal van kleine maatregelen getroffen om China op glorieuze wijze te presenteren.
Zo  zijn er anti-spuug campagnes gelanceerd en worden er cursussen Engels en lachen gegeven. Want stel je voor dat de wereld denkt dat Pekingers onvriendelijk zijn (dat zijn ze sowieso niet, vind ik).Op de cursussen wordt geleerd hoe  ontspannen te lachen en buitenlanders op afstand vriendelijk  te bejegenen.
Sommige campagnes die begin dit jaar zijn geïntroduceerd zijn zo bizar dat je denkt dat het een grap moet zijn. Wat te denken van het plan van de overheid 69 miljoen vierkante meter  daken  van huizen  groen te verven zodat de  de stad vanuit de lucht een groene  en frisse aanblik heeft.
Naast  grootschalige antiterroristische veiligheidsmaatregelen, heeft de Chinese overheid  ook  bedacht dat  de innerlijke atleet beschermd dient te worden. Want het zou zo maar kunnen dat bewakingscamera’s in de  keuken van het Olympische dorp uitvallen en dat koks een dubbele agenda hebben en in de keuken hun slag slaan.De oplossing? Knaagdieren. Die dienen als proefkonijn voor het eten van de atleten. Wanneer de muizen niet binnen een aantal uur overlijden of ziek worden, is er geen gevaar voor de atleten. Want stel je voor dat de atleten door massale voedselvergiftiging zouden bezwijken.  Had die Nederlandse wielerploeg in de Tour de France van een paar jaar terug daar maar aangedacht! Niets mag een succesvol verloop van de  Spelen in de  weg staan. Dat zou knagen aan het geweten van organisatoren en roet in het eten gooien van toeschouwers en Olympische deelnemers.