Internet Voorkeur

Zomerse warmte in april. 15-07-2003, SCHEVENINGEN. STRAND NABIJ DE PIER. FOTO BAS CZERWINSKI Bas Czerwinski

Weerrecords. Wie dol is op weerstatistieken, kan de laatste jaren z’n lol op. Record na record wordt gebroken. Gisteren was het opnieuw raak.

Op het web zijn flink wat sites te vinden voor de liefhebbers van weerrecords. Op meteonet.nl valt bijvoorbeeld te lezen: „Op zaterdag 14 april sneuvelde het zoveelste warmterecord van de laatste tijd. Nooit eerder werd in De Bilt zo vroeg in het voorjaar een zomerse dag opgetekend. Het vorige record stamt van 15 april 1904 toen het op het KNMI 26,4 graden werd.”

Een aardig weetje dat de makers hierbij opdienen: „De maximaal haalbare temperatuur bij zonnig weer is ook afhankelijk van de temperatuur van de bovenlucht. In relatief droge lucht (in elk geval niet-verzadigd) kan de lucht per 100 meter stijging een graad afkoelen. Nabij het aardoppervlak kan boven een sterk verhit grondoppervlak, zoals een droge zandvlakte, korte tijd een groter temperatuurverschil voorkomen. Ter plekke kan de wind dan zeer sterk vlagerig worden, omdat de atmosfeer probeer het te grote temperatuurverschil te vereffenen. Om dezer dagen dus bij ons een maximumtemperatuur van 28 graden te krijgen moet de temperatuur op 1.500 meter dus minimaal 13 graden zijn.”

Voor meer weer: www.meteonet.nl