In de loop gestuit

De organisatoren van de Rotterdamse marathon waren gisteren beter ingespeeld op hoge temperaturen bij massale sportevenementen dan de leiding van de Nijmeegse Vierdaagse vorige zomer. De gemeente Nijmegen gelastte de Vierdaagse voor wandelaars afgelopen juli na één dag af nadat er twee doden waren gevallen en zeker duizend wandelaars bij temperaturen van boven de 33 graden oververhit waren geraakt. De Rotterdamse organisatie blijkt te hebben geleerd van de Nijmeegse ervaring. Ze brak de hardloopmarathon uiteindelijk tijdig af: om half drie ’s middags, toen ruim de helft nog onderweg was.

Het historische warmterecord voor half april was vier tot vijf graden lager dan de zomerhittegolf in Nijmegen, maar de te leveren prestatie – een hardloopwedstrijd van 42 kilometer – was veel zwaarder. Toen de marathon werd afgebroken, waren de professionele lopers al voorbij de finish en zelfs zij hadden last van de hitte en vestigden geen records. De grote massa was toen nog onderweg, velen waren door gebrek aan training al behoorlijk oververhit geraakt en sommigen moesten naar het ziekenhuis worden vervoerd. Twee deelnemers moesten zelfs worden gereanimeerd.

Ongeoefenden lopen de grootste risico’s bij massale sportevenementen. Er waren veel lopers die niet tegen de omstandigheden opgewassen bleken. Net als de Vierdaagse trekt de marathon relatief veel vijftigers en zestigers. Uiteraard dragen deelnemers in de eerste plaats zelf de verantwoordelijkheid voor veiligheid. Wie lange afstanden gaat wandelen of hardlopen, hoort sterk genoeg te zijn en de risico’s te kennen, net als een klimmer die met touw en haken de bergen intrekt. Uiteindelijk kan niemand sporters weerhouden als ze ondanks ongunstige weercondities doorgaan.

Daarom is het terecht dat justitie de organisatoren van de Nijmeegse Vierdaagse uiteindelijk niet heeft vervolgd voor mankementen. Een dergelijk evenement zou dan nauwelijks nog georganiseerd kunnen worden wegens de juridische risico’s, en de toegewijde liefhebbers komen dan nooit meer aan bod. Het aardige van het Rotterdamse marathonevenement is juist dat geoefende amateurs in dezelfde wedstrijd kunnen lopen als internationale profs. Toch kan de organisatie onervaren sporters tegen zichzelf proberen te beschermen. Door de opwarming van de aarde worden in Nederland bijna jaarlijks hitterecords gebroken. De temperaturen brengen tropische risico’s met zich mee waar veel Nederlanders nog niet op zijn ingesteld. Het is verstandig om vaker de zon te mijden.

Sporters beschouwen het als een persoonlijke nederlaag als ze in hun eentje met een collectieve prestatieloop moeten ophouden. Vooral bij evenementen waarbij duizenden mensen zich op elkaars gedrag oriënteren, moet de organisatie hun bijtijds een duwtje in de goede richting geven. De organisatoren van de Rotterdamse marathon hebben gisteren effectief de professionals van ongeoefende amateurs kunnen scheiden. Toen de professionals klaar waren, bood het besluit de marathon af te breken de omvangrijke achterhoede een welkome uitvlucht om zich niet kapot te lopen.