Imitaties van blije koortjes of drastisch het roer om

cd SOUL Inter-pretations: Celebrating The Music of Earth, Wind & Fire. Various Artists Stax/Concord Music Group

cd SOUL

Inter-pretations: Celebrating The Music of Earth, Wind & Fire. Various Artists Stax/Concord Music Group

Niks vergane glorie. De muziek van de formatie Earth, Wind & Fire (EW&F), bekend om zijn dampende feestfunk en -soul voor een groot publiek, blijft een inspiratiebron voor artiesten van nu. Dat zag ook zanger, drummer, oprichter en producer van de EW&F- albums sinds begin jaren zeventig, Maurice White.

Voor Celebrating The Music of Earth, Wind & Fire nodigde hij soulartiesten uit als Chaka Khan, Angie Stone, Lalah Hathaway, Dwele, Bilal en Musiq Soulchild voor een muzikaal eerbetoon aan zijn band. Bovendien tekent dit album meteen de wederopstanding van het fameuze soul-platenlabel Stax Records. Best typisch, aangezien EW&F er nooit een album op uitbracht.

Het feit dat de artiesten de vrije hand kregen voor hun interpretaties van een hele rits voor de hand liggende EW&F-hits zorgt meteen voor een klassieke tweedeling in de gastenlijst. De een houdt het op imitatiecovers met dezelfde blije koortjes. Heus niet slecht, maar vooral gezellig en dus weinig zeggend. Slechts een enkeling keert de muziek binnenstebuiten. Zoals de eigenzinnige muzikante Meshell Ndeogeocello. Met haar wat ongrijpbare stevige versie van de zoetsappige hit Fantasy durfde ze in elk geval drastisch het roer om te gooien.