Huwelijksaanzoek cadeau

Het trouwseizoen is begonnen.

Robin en Yuri trouwen traditioneel. Vervoer per koets en het huwelijk in slot Zuylen.

Foto Luciana Caputo Morgen zeg ik ja... van Robin en Yuri trouwslinger foto Luciana Caputo Caputo, Luciana

„Iedereen vindt het leuk. Misschien is het schijn, maar ik heb nog niks onaardigs gehoord”, zegt Robin Lijffijt (27). Yuri van den Heuvel (29) vult zijn vriend aan: „Ik had negatieve reacties verwacht op onze huwelijksplannen, maar het is me honderd procent meegevallen.”

De twee mannen leerden elkaar kennen in januari 2005, via een relatiesite. Het klikte. Een eerste ontmoeting volgde drie weken later. Yuri bracht sindsdien praktisch elke dag bij Robin door en trok in september dat jaar officieel bij zijn vriend in.

Ze maakten trouwplannen. „We konden ook alleen voor een geregistreerd partnerschap kiezen. Maar ja, als je dat overweegt, dan kun je net zo goed trouwen en er één groot feest van maken.” En bovendien vindt Yuri het huwelijk veel meer „een bezegeling van de liefde”.

Een concreet aanzoek was echter nog niet gedaan. Yuri besloot de knoop door te hakken. In oktober 2005, op Robins verjaardag, vroeg hij zijn geliefde ten huwelijk. Op een verjaardagskaart. „Niet heel erg romantisch”, blikt hij terug. „Maar Robin had eigenlijk alles al, een specialer verjaardagscadeau dan een aanzoek is er eigenlijk niet.”

Een planning maken voor de grote dag was de volgende stap. Het koppel struinde bruidswinkels, potentiële huwelijklocaties en een trouwbeurs in Utrecht af. De keuze viel op een romantische, maar toch traditionele bruiloft, inclusief vervoer met koetsen en een huwelijksvoltrekking in slot Zuylen. Robin vertelt: „We willen niet in een gemeentehuis trouwen. Niet en plein public in de binnenstad. We zijn twee mannen die gaan trouwen. We hebben geen zin in negatieve reacties van andere mensen.”

Concrete plannen voor de toekomst heeft het stel nog niet gemaakt. Momenteel zijn ze verwikkeld in de koopprocedures van een nieuwbouwhuis in Utrecht. En daarna? „Een kind, dat zou erg leuk zijn”, zegt Yuri. Robin valt hem bij: „Kinderen brengen lasten met zich mee, maar je krijgt er een hoop plezier voor terug.” „Die plannen zijn nog wel erg heel pril hoor”, haast Yuri zich te zeggen. Robin knikt: „Samen oud worden, dat is voor nu het streven.”