Het geluid van de emotie als element eruit gefilterd

cd hiphop Black Milk: Popular Demand Fat Beats Records

cd hiphop

Black Milk: Popular Demand

Fat Beats Records

Black Milk is unieker dan een eskimo in de Sahara. Hij is namelijk een producer die kan rappen. Natuurlijk: er zijn heel veel producers die (nadat ze in de studio jarenlang artiesten hebben gecoacht) dénken dat ze kunnen rappen, maar voor een recent voorbeeld van hoe erg dat kan misgaan, verwijzen we u naar het nummer Bounce waarop meesterproducenten Dr. Dre en Timbaland elkaar bestrijden om de titel De Allerbelachelijkste Rap In De Geschiedenis. Nee, dan Black Milk.

Ontspannen, cool en in het bezit van een breed scala aan rapstijlen waarin net zo goed de invloed van mainstreamrapper Jay-Z te horen is als die van een scala aan undergroundrappers uit zijn woonplaats Detroit. Het is alleen jammer dat Black Milk zo vaak hetzelfde rapt, namelijk dat het zo bijzonder is dat hij een producer is die kan rappen.

Het is een kleine kanttekening bij een verder nogal briljant album. Black Milk volgde als producer de vorig jaar overleden Jay Dee op als beatleverancier voor diens voormalige groep Slum Village en heeft een vergelijkbaar prachtige sound, met rijke soulsamples, harde rauwe drums en stotterende ritmes. En net als Kanye West wil Milk nog weleens een fijne soulsample onverstaanbaar versnellen zodat alleen het geluid van de emotie als element in de productie overblijft.

Toch is Black Milk ontegenzeggelijk zichzelf. Hij knipt en plakt zijn oude funk- en soulcollectie aan gort en maakt er uiteenlopende collages van; van pure soul met hemelse pianoklanken waar toevallig een hiphopritme onder zit, tot stevige elektronica met een soulrandje.

Het is muziek met geldingsdrang die de underground per direct wil ontstijgen en die de komende jaren ongetwijfeld in de mainstream aan een zegetocht begint. Black Milk houdt namelijk ook van juwelen en een triootje, en wil met zijn soulvolle beats het liefst alle strippers wereldwijd laten dansen.