Gevangene ontsnapt per helikopter

Een Franse crimineel is gisteren op spectaculaire wijze ontsnapt uit een Belgische gevangenis. Twee handlangers pikten hem op met een helikopter.

De man zat in de gevangenis van Lantin, nabij Luik, wegens verkrachting en diefstal. Zijn helpers meldden zich gistermiddag op de luchthaven van Sint-Truiden als toeristen. Ze hadden eerder een afspraak gemaakt om een rondvlucht te maken met een helikopter.

Kort nadat de vlucht was begonnen haalden ze bivakmutsen te voorschijn. Onder bedreiging van een vuurwapen en een granaat dwongen ze de piloot en de co-piloot naar de gevangenis te vliegen. „Ze zeiden dat ze het toestel zouden laten ontploffen als we niet gehoorzaamden, want ze hadden niets te verliezen”, vertelde de piloot vanmorgen in de Belgische krant Le Soir.

De mannen in de helikopter gooiden rookbommen op het plein van de gevangenis, waar de gedetineerden op dat moment werden gelucht. Nadat ze de Franse gevangene hadden opgepikt, dwongen ze de piloot te landen in een nabijgelegen veld. Vervolgens vluchtten ze verder met een auto. Vanmorgen waren ze nog spoorloos.

Het was niet de eerste ontsnapping van de Fransman. Eerder wist hij weg te komen uit een gevangenis in het Spaanse Girona.

De Belgische justitie heeft in het verleden vaak kritiek gekregen omdat het te gemakkelijk zou zijn om uit gevangenissen te breken. Vorig jaar wisten in totaal 95 gevangenen te ontsnappen uit Belgische gevangenissen.

In Dendermonde konden op één dag achtentwintig gedetineerden zich bevrijden, een recordaantal. Ze maakten onder meer gebruik van aan elkaar geknoopte lakens.