Gamba’s met vinaigrette

Voor 4 tot 6 personen als tapa 5 tot 6 half zongedroogde tomaten op olie circa 1 dl extra vergine olijfolie het sap van 1 limoen zeezout en versgemalen zwarte peper 3 dikke tenen knoflook grote handvol platte peterseliebladen 1 grote rode verse chilipeper of gedroogde chilipepervlokjes (desgewenst) circa 4 eetlepels olijfolie voor het bakken 500 g grote gepelde, rauwe garnalen knapperig witbrood voor het serveren

Zongedroogde tomaten zie je tegenwoordig overal. De kwaliteit van de diverse merken (en er zijn er veel) varieert nogal en de prijs is vaak een indicatie van hoe lekker ze zijn. Ze zijn ook los bij vele supermarkten, ‘groenteboetieks’ en op de markt verkrijgbaar. Iets minder bekend, maar gaandeweg steeds populairder, is de half zongedroogde tomaat (soms onder de naam sud ’n sol tomaten verkocht). Deze tomaten zijn malser en iets milder van smaak dan de volledig gedroogde en makkelijk in gebruik; perfect dus voor deze vinaigrette.

Doe de tomaten met 2 tot 3 eetlepels van hun weekolie in een kleine keukenmachine of blender. Giet er de extra vergine olijfolie en het limoensap bij en draai tot een glad mengsel. De saus moet iets dunner zijn dan mayonaise, maar dikker dan een gewone vinaigrette. Giet er als de vinaigrette te dik is nog wat olijfolie bij. Breng op smaak met zout en peper. Zet weg.

Pel de knoflook en snijd de tenen in de lengte doormidden. Verwijder de groene kern in het midden. Hak de knoflook fijn. Hak de peterselie grof. Snijd de chilipeper in de lengte doormidden en verwijder desgewenst de zaadjes (die zijn de scherpste deel van de chilipeper) en snijd dan in smalle ringetjes.

Verhit de 4 eetlepels olijfolie in een grote, zware koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de knoflook, peterselie en eventueel chilipeper in en roerbak een minuutje. Voeg de gamba’s toe en bestrooi met zout en peper. Laat ze onder af en toe omscheppen 5 tot 6 minuten bakken, of tot ze net gaar zijn. Bak ze niet te lang omdat ze anders uitdrogen en taai worden. Schep de gamba’s met de kruiden en olie over op een brede dienschaal. Serveer ze warm met de tomatenvinaigrette en brood.

Morgen: gevulde aubergines