Flikker op! Mossel van je moeder

barra_brava.jpgArgentinië stond het hele weekeinde in het teken van het voetbal. Zondag werd de 180ste superklassieker tussen Boca Juniors en River Plate gespeeld. Voor 2 euro en 50 cent rechtstreeks op het scherm te volgen via betaaltelevisie. De matige wedstrijd eindigde in een gelijkspel. River maakte in de tweede helft gelijk via een doelpunt van ex-Ajax speler Mauro Rosales. Beste man van het veld was de 22-jarige River doelman Juan Pablo Carrizo. Diego Maradona, die had aangekondigd desnoods met infuus de wedstrijd te zullen bijwonen, was toch te ongesteld. Hij zat dus dus niet zoals gewoonlijk te walmen in zijn skybox.

Zaterdagavond ben ik met de broers Fabian en Gabriel en hun 78-jarige vader Juan Carlos in de regen naar de wedstrijd van hun club San Lorenzo tegen Gimnasia uit La Plata wezen kijken. Ze zijn alle drie verslaafd aan de rood-blauwe club die het dit seizoen heel goed doet. 

Pa is al 70 jaar fan. Hij krijgt gratis kaartjes omdat hij helpt op het voetbalinternaat van de club. Onder het stadion wonen talentvolle kinderen uit de provincie die bij San Lorenzo worden opgeleid.

De wandeling naar het stadion is niet erg feestelijk. Tegenover het voetbalterrein is een gruwelijke sloppenwijk waar voornamelijk straatarme Boliviaanse en Peruaanse immigranten wonen. Het is er zo gevaarlijk dat zelfs de politie zich niet laat zien in deze vrijplaats voor drugshandel. De walm van marihuana is er zo penetrant dat je je af en toe in het centrum van Amsterdam waant.

Het ging er tijdens de wedstrijd allemaal uiterst vriendelijk aan toe. Die fanatieke Argentijnse supporters, de barra brava, zijn niet veel enger dan de belhamels van Vak-S of Vak-F in Nederland.

Het verschil zit hem in al die keurige huisvaders en moeders en hun kinderen die ook hier, op de fijn overdekte tribune, negentig minuten lang veranderen in de meest primitieve schreeuwlelijken. Het blijft een eigenaardige sensatie om in een vak vol mensen te zitten die onophoudelijk gore taal bezigen. De scheids is een maricón, een flikker die altijd tegen ons fluit. En alle andere sufferds worden onafgebroken uitgemaakt voor concha de su madre. Kut, betekent dat volgens het woordenboek. Of mossel, kut met peren, of gewoon shit.

Ik vind het maar raar dat gevloek. Maar, eerlijk is eerlijk, het hielp potjandikkie wel. We wonnen met 1 - 0. En dank zij het puntverlies van koploper Boca heeft San Lorenzo nu de leiderschapspositie overgenomen.