een weekeinde vol voetbal

ADO Den Haag degradeert voor de vierde keer in de geschiedenis uit de eredivisie. Door de thuisnederlaag tegen Roda JC en de winst van RKC is de kloof met het nummer zeventien uit de rangschikking niet meer te overbruggen.

Voor de supporters van ADO was na het tweede Roda-doelpunt de maat vol. Zij begonnen in spreekkoren het clubbestuur te betichten van slecht beleid. Ook spelersmakelaar Rob Jansen, als adiviseur aan ADO verbonden moest het ontgelden in niet bepaald verkwikkelijke taal. De supporters verlieten een half uur voor het einde van de wedstrijd massaal het Zuiderpark.

ADO Den Haag promoveerde aan het einde van het seizoen 2002-2003 naar het hoogste niveau. De laatste drie jaar speelde het met twee keer een vijftiende en een veertiende plaats steeds in de onderste regionen. De stap terug komt om meerdere redenen slecht uit. Met ingang van het komend seizoen doet de club zijn intrede in een nieuw stadion. Bovendien kunnen enkele van de betere spelers nu transfervrij vertrekken.

Feyenoord dreigt dit seizoen alles te verspelen. Zelfs de vijfde plaats hebben de Rotterdammers gisteren moeten prijsgeven. De ploeg van coach Erwin Koeman ging bij het laag geklasseerde Heracles Almelo hard onderuit: 4-1. De rentree van Danny Buijs en Royston Drenthe, beiden terug van een schorsing, bood geen nieuw perspectief.

De positie van Erwin Koeman kwam verder onder druk te staan. „We zijn met een heel slechte serie bezig. Dan weet je dat er van alles kan gebeuren, van twee kanten”, sprak de coach in Almelo. Feyenoord, dat vorige week in de eigen Kuip met 0-4 van FC Groningen verloor, haalde uit de laatste zeven wedstrijden slechts zeven punten. Koeman: „Dat zijn er veel te weinig. Bovendien is het voetbal ook slecht. Dan weet je als trainer dat er van alles kan gebeuren.”

Heerenveen profiteerde optimaal van de misstap van Feyenoord met een 3-1 overwinning op Willem II in Tilburg. De Friezen hebben nu de vijfde plaats overgenomen van Feyenoord. Beide clubs vergaarden met nog twee wedstrijden te spelen 52 punten, maar Heerenveen heeft een veel beter doelsaldo.

De Braziliaan Afonso Alves maakte gisteren drie doelpunten voor Heerenveen. Hij voert de topscorerlijst van de eredivisie aan met 29 doelpunten. Het was de vierde keer dit seizoen dat Alves drie keer trefzeker was in een wedstrijd.

Manchester United heeft zaterdag de finale van het toernooi om de FA Cup bereikt. De koploper van de Premier League versloeg in het Villa Park van Birmingham in de halve eindstrijd Watford met 4-1. United treft in de eindstrijd Chelsea, dat gisteren met 2-1 won van Blackburn.

Arsenal heeft na vier duels zonder zege weer eens gewonnen. De Londenaren versloegen thuis Bolton Wanderers met 2-1. De winst was belangrijk. In de strijd om de vierde plaats, die nog recht geeft op deelname aan de Champions League, nam Arsenal een voorsprong van vijf punten op Bolton. Nicolas Anelka, oud-Arsenal, zette Bolton nog wel op voorsprong. Tomas Rosicky en Cesc Fabregas maakten de doelpunten voor de thuisclub. Bovendien naderde Arsenal nog eens Liverpool tot op twee punten. De Reds, speelden 0-0 tegen Manchester City.

Jan Vennegoor of Hesselink heeft Celtic naar de finale van het toernooi om de Schotse FA Cup geloodst. De spits scoorde in de halve eindstrijd tegen St Johnstone tweemaal: 2-1. Hij besliste het duel, dat voor bijna 30.000 toeschouwers werd afgewerkt op Hampden Park, in de tweede helft met een kopbal. De Oranje-international, terug na een blessure, had na twaalf minuten ook al voor de 1-0 gezorgd. Hij knalde hard raak uit een strafschop, na zelf te zijn neergelegd door doelmanKevin Cuthbert.

Bayern München heeft gisteren door zijn Nederlanders gewonnen van Bayer Leverkusen, 2-1. Mark van Bommel en Roy Makaay scoorden voor de titelverdediger. München staat nog zes punten achter op lijstaanvoerder Schalke 04 dat zaterdag met 0-3 won bij Mainz.

AC Milan heeft de goede prestaties in de Champions League een passend vervolg gegeven in de Italiaanse competitie. De ploeg won de uitwedstrijd tegen Messina met 3-1 en steeg daardoor naar de vierde plaats in de competitie.

In de strijd om de Spaanse voetbaltitel heeft Real Madrid zichzelf zaterdagavond een slechte dienst bewezen. De Madrilenen verloren met 2-1 bij Racing Santander en beëindigden het duel met negen man. Door het verlies blijft Real derde in de Primera División achter Sevilla en Barcelona.