Een mooie begeleider van wijnen

‘Opening van het aspergeseizoen’ stond er op de uitnodiging. Ik wist niet dat dat net als het eerste vaatje haring en de komst van de beaujolais primeur wordt gevierd. Afgelopen donderdag streek half aspergepromotend Limburg neer in een zonovergoten Amsterdam om te bewijzen dat het witte goud, zoals ze dat daar noemen, superhot is.

Aangestoken door al dat aspergegeweld ben ik de volgende dag afgereisd naar het walhalla van de asperge, daar waar hij wordt gekoesterd en gepamperd: Noord-Limburg. De asperge herbergt de subtielste smaken en is daardoor een ongelooflijke begeleider van een hoop wijnen (ik denk graag in omgekeerde volgorde). Hij is fris, heeft wat zoetigheid, wat aardsheid en als je hem op de juiste wijze bereidt, is hij niet snotterig maar heeft hij een bite.

Door zijn subtiele smaak wordt hij het meest gecombineerd met een pinot blanc uit de Franse Elzas, een zachte wijn met een relatief laag smaakgehalte en slechts lichte zuren. Dat past perfect bij de pure asperge, zo uit het vuistje. Máár, en nou komt-ie, de meeste gerechten met asperge worden vergezeld door vette botersauzen, gerookte ham of andere smaakmakers, waardoor er van de pinot blanc bar weinig overblijft. Van mij mogen ze die traditionele combi lekker thuislaten.

In Limburg aangekomen, moest en zou ik asperges eten. Ik belandde bij aspergerestaurant De Hamert in Wellerooi van de familie Smits. Alle Smitsjes doen iets met asperges: vader Pieter en zoon Roger runnen het restaurant en zoon Chris doet digitale handel met zijn Aspergebestellen.nl. Zelfs moeders schilt in d’r vrije uurtjes handmatig nog even zevenduizend kilo witte stengels.

Ik kreeg van hen een gouden combinatie die absoluut wél klopte. Roger zette naast gebakken asperges met zeetong in soja-gembersaus een gewürtztraminer spätlese van het Duitse wijnhuis Weik uit Pfalz. Die smaken sloten zo ongelooflijk goed op elkaar aan. Het parfum dat deze wijn loslaat, de mooie zuren en de lichte mineralen in combinatie met de zoetigheid van de asperge en de aroma’s van de sauzen waren hemels. Je hebt nog tot 24 juni de tijd voor dit soort zomerse wijnen. Dan sluit het aspergeseizoen namelijk weer en moet je een ander excuus gaan zoeken.

Cuno van ’t Hoff

Lees meer over asperges op www.dubbel-a.nl