Een jaar lang hoon voor roeiers Nereus

Roeiers van Skadi wonnen gisteren voor de tweede keer op rij de prestigieuze studentenregatta Varsity.

De Rotterdamse roeivereniging Skadi heeft gistermiddag op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten voor de tweede keer op rij de Varsity gewonnen, de klassieker in het Nederlandse studentenroeien. Mitchel Steenman, Olaf van Andel, Roel Haen, David Kuiper en stuurman Ralph Gadiot finishten in de 124ste editie na drie kilometer met zes seconden voorsprong op de roeiers van het Amsterdamse Nereus. De vier roeiers van Skadi, dat zijn vijfde overwinning in de historie behaalde, maken deel uit van de nationale roeiselectie.

Jullie proberen een plek te verwerven in een nationale boot. Hoe belangrijk is dan de Varsity?

Mitchel Steenman: „Het is een ontzettend mooie wedstrijd die verder in de voorbereiding op de wereldbekerwedstrijden geen nut heeft. De Varsity is in roeiend Nederland een begrip. Iedere verenigingsroeier wil die race winnen.”

Kregen jullie steun van de bondscoaches?

„We hebben een week vrij gekregen ter voorbereiding op de Varsity. Uiteindelijk doe je een week voor en na een wedstrijd minder intensieve training, maar het voordeel was dat wij gewoon met onze ploegmaatjes van de Bosbaan bleven trainen. Ook de ploeg van Nereus bestond uit bondsroeiers, dat maakte het een spannende race. Dit krijgen ze de rest van het jaar te horen.”

Bestaat in het studentenroeien een strijd tussen Amsterdam en Rotterdam?

„Op dit moment zeker. Skadi en Nereus zijn nu de beste twee verenigingen bij het mannenroeien in de zware gewichtsklasse. De boten finishten bij de Varsity de afgelopen jaren dicht op elkaar. Vorig jaar haalde Nereus met een nieuwe ploeg de finale niet, waardoor ze enigszins gefrustreerd waren. Dit jaar zetten ze roeiers in die de Varsity in de afgelopen vijf jaar drie keer hebben gewonnen. Gijs Vermeulen heeft olympisch zilver, dat maakt het des te leuker.”