Ecuador voor assemblee over grondwet

De bevolking van Ecuador heeft gisteren tijdens een referendum in overgrote meerderheid ingestemd met het voorstel van de linkse president Rafael Correa om de grondwet van het Zuid-Amerikaanse land te laten herschrijven in een grondwetgevende vergadering.

Binnen een week zal de officiële einduitslag bekend zijn, maar na telling van bijna een vijfde van de stemmen blijkt dat 83 procent van de kiezers ‘ja’ zegt tegen een constitutionele assemblee. Exit-polls gaven eerder eenzelfde beeld.

Hoewel onzeker is welke bevoegdheden de assemblee precies krijgt, zou ze mogelijk kunnen besluiten tot een (tijdelijke) ontbinding van het Congres. De in januari aangetreden president Correa zei gisteren dat „de assemblee met brede bevoegdheden de wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende macht zou kunnen hervormen. Laten we doorzetten opdat we een echte vertegenwoordigende democratie krijgen.”

Correa noemde het huidige Congres eerder onder andere een „riool van corruptie”. Volgens de president – die met zijn partij niet in het Congres is vertegenwoordigd – wordt zijn land geregeerd door een partidocracia (een dictatuur van de oude, gevestigde politieke partijen). In het politiek notoir instabiele Andesland stuurde het Congres de afgelopen tien jaar drie presidenten naar huis.

De afgelopen weken raakte Correa in een zwaar conflict met oppositionele Congresleden. De uitslag van dit referendum wordt gezien als een belangrijke opsteker voor de president.

Komende herfst zal de bevolking 130 afgevaardigden kiezen. Zodra zij overeenstemming hebben kunnen bereiken over een ontwerptekst, zal deze per volksraadpleging worden aangenomen of verworpen.

Correa werd in november tot president gekozen na een campagne waarin hij zich presenteerde als anti-establishment kandidaat en met felle kritiek op de Verenigde Staten en het neoliberalisme. Hij geniet in peilingen grote populariteit, vooral onder het arme deel van de bevolking.

Het is voor de derde keer sinds de terugkeer van de democratie, in 1978, dat Ecuador een nieuwe grondwet zou kunnen schrijven. In Venezuela kwam de links-nationalistische, ‘Bolivariaanse’ revolutie van president Chávez pas echt op gang na de aanvaarding van een nieuwe grondwet, in 1999. In Bolivia zet Chávez’ bondgenoot president Morales ook in op een nieuwe grondwet, maar daar is de assemblee vooralsnog gestrand in procedureel geruzie. (EFE, Reuters)