Drie leiders in WK-stand na drie F1-races

Autocoureur Felipe Massa heeft gisteren de Grote Prijs van Bahrein gewonnen. In zijn Ferrari was hij sneller dan de Brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) en zijn Finse teamgenoot Kimi Raikkonen.

De Spaanse wereldkampioen Fernando Alonso werd in de derde F1-race van het seizoen in zijn Mercedes-McLaren vijfde, na Nick Heidfeld (BMW). Daardoor staan na drie races drie coureurs gedeeld aan de leiding: Alonso, Raikkonen en Hamilton hebben alle drie 22 punten. De Braziliaan Massa volgt als vierde, op vijf punten achterstand.

Het was opnieuw Hamilton, de jonge Brit van 22, die een opvallende prestatie leverde. Voor het eerst mocht de F1-debutant vanaf de eerste rij vertrekken, naast Massa, die pole position had veroverd. Hamilton bleef lange tijd uitstekend in het spoor van Massa en finishte 2,36 seconden later dan de Braziliaan.

Hamilton, de eerste zwarte coureur in de belangrijkste autosportdiscipline, is daarmee ook de eerste coureur in de 57-jarige geschiedenis van de Formule 1 die in zijn eerste drie races telkens het podium haalt. Bij zijn debuut in Australië, vorige maand in Melbourne, eindigde hij als derde, vorige week op het circuit van Sepang in Maleisië werd hij ook al tweede, toen na zijn teamgenoot Alonso.

„Ik ben heel erg trots. Het is een mooie prestatie”, reageerde Hamilton na de race. „Alweer een tweede plaats in amper mijn derde Grand Prix, ik kan niet meer verlangen. Er is slechts één stapje verder nu.” De strijdbare Hamilton verklaarde vorige week ook al dat hij wil meestrijden voor de zeges.

Voor Massa, vorig jaar de secondant van de inmiddels gestopte Michael Schumacher bij Ferrari, was het de eerste zege van het seizoen en de derde zege uit zijn carrière. Vorige week mocht hij ook al op pole position starten, maar toen liet hij zich verrassen door zowel Hamilton als Alonso. Gisteren kon Massa wel zijn eerste startplaats een goed vervolg geven met een overwinning. Hij reed op het circuit in de woestijn van start tot finish aan de leiding. „De eerste races gaven niet wat ik ervan verwacht had. Deze keer verliep alles zoals het moest”, aldus de winnaar.

Ook Nick Heidfeld kan terugkijken op een mooie start van het seizoen. Voor de derde keer op rij eindigde de Duitser in zijn BMW Sauber op de vierde plaats. Hij is vijfde in het kampioenschap met vijftien punten.

Voor de Nederlandse renstal Spyker was het goede nieuws dat beide wagens deze keer de finish wisten te halen. De Nederlander Christijan Albers werd veertiende en voorlaatste op twee rondes, de Duitser Adrian Sutil vijftiende en laatste op vier rondes van winnaar Massa.

De volgende Grand Prix is die van Spanje, op 13 mei op het Circuit de Catalunya vlak bij Barcelona.

Voor uitslagen en standen in de Formule 1 zie www.nrc.nl/sport