Drei Afro-Amerikaner steigen aus

bronx.jpgAls je van pijnlijke en onnodige relletjes houdt, heb ik een fraaie voor je. Een Duits filmpje is opgedoken waarin een soldaat schietles krijgt. Zijn bovengeschikte maakt het allemaal wat eenvoudiger door een situatieschets te geven. „Je bent in de Bronx. Een zwart busje stopt voor je.”

De mannen die uitstappen beledigen dan zogenaamd de moeder van de soldaat - waarin die laatste voldoende reden zou vinden te schieten. Elk salvo moet vergezeld gaan van het woord “motherfucker“.

Het Duitse leger schaamt zich en New York is boos, natuurlijk. De ‘borough president’ (New York kent vijf boroughs) vindt dat excuses aangeboden moeten worden, vooral aan de zwarte bevolking van het stadsdeel. Lijkt me terecht, maar één opmerking moet gemaakt. De soldaat schildert een situatie waarin ‘drei Afro-Amerikaner’ uit het busje stappen. Wie had dat gedacht? Zelfs tijdens een legeroefening worden politiek-correcte termen gebezigd. Goed te constateren.

De tabloids hier leven zich ondertussen uit op de koppen:
• GERMAN ARMY’S HATE BLITZKRIEG
Fuhrer in Bronx over German vid (in de zin van ‘furor’, woedeuitbarsting)

Bijna ontwapenend zijn de laatste woorden van de soldaat. Na het schieten draait hij zich om, kijkt dan naar zijn bovengeschikte en vraagt hoopvol: „wie war’s?”. Hoe was het, deed ik het goed?