De nieuwe mens moet nuttig zijn

Natuurlijke selectie, door NUHR Regie: Han Römer. Tournee t/m 21/1. Inl: www.nuhr.net

Natuurlijke selectie, door NUHR Regie: Han Römer. Tournee t/m 21/1. Inl: www.nuhr.net

Een metershoog geprojecteerd gezicht zegt ons de zondvloed aan. Alleen in de hoger gelegen gebieden kunnen nog mensen overleven. Maar die zullen dan dus wel zorgvuldig moeten worden geselecteerd. Op nut. ‘De nieuwe mens is de nuttige mens’, luidt het sinistere motto van Natuurlijke selectie, het nieuwe programma van het cabaretkwartet NUHR. En dat wordt raak en hardhandig uitgewerkt, tot in allerlei verstrekkende consequenties.

Peter Heerschop, Joep van Deudekom, Viggo Waas en (sinds een paar jaar) Eddie B. Wahr schrijven en spelen al bijna twintig jaar scènes vol harde grappen die een gewiekst geheel vormen. Nu begint hun voorstelling met de dieren op de Ark van Noach, die elkaar langs de nuttigheidsmeetlat leggen. Om uit te komen bij de rode draad: de oprichting van de Partij van het Nut, die het thema in de praktijk gaat brengen.

Natuurlijke selectie wordt gespeeld in spannend licht en tegen de achtergrond van grote grijparmen die telkens in een andere configuratie een andere vorm aannemen. De grote kladderadatsch is de finale van een van de beste programma's die NUHR ooit heeft gemaakt.