Consulaat VS Casablanca doel terreur

Het Amerikaanse consulaat in de Marokkaanse stad Casablanca is gisteren tijdelijk gesloten om de veiligheidsmaatregelen te verbeteren na twee zelfmoordaanslagen vlak in de buurt. Daarbij vonden alleen de daders de dood. Er vielen geen gewonden.

Een van de zelfmoordterroristen blies zich zaterdag op op 60 meter van het consulaat, de tweede vlakbij het Amerikaanse culturele centrum in dezelfde straat. De daders waren broers. Hun acties kwamen vier dagen nadat bij een antiterreuroperatie in de stad drie terreurverdachten zich hadden opgeblazen en een vierde, eveneens voorzien van explosievengordel, werd doodgeschoten. Er werd toen gemeld dat nog tien verdachten, eveneens in het bezit van bomgordels, zoek waren. De politie zegt na de explosies van zaterdag de leider van de groep en zijn tweede man te hebben opgepakt.

De activiteit van deze terreurgroep en de twee zelfmoordaanslagen in de Algerijnse hoofdstad Algiers met in totaal 30 doden van woensdag worden gezien als laatste bewijzen van een groeiend gevaar van moslimextremisten in Noord-Afrika. Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, een fusie van Noord-Afrikaanse terreurgroepen en groepjes en het Al-Qaedanetwerk, claimde zowel Algiers als Casablanca. De Marokkaanse autoriteiten zeiden later geen bewijs van zo’n connectie te hebben, maar die ook niet te kunnen uitsluiten.

De Algerijnse regering heeft gisteren boos gereageerd op een waarschuwing van de Amerikaanse ambassade in Algiers aan Amerikaanse staatsburgers voor mogelijke nieuwe aanslagen in Algiers. De autoriteiten ontboden de Amerikaanse zaakgelastigde en gaven hem te verstaan dat de waarschuwing „op fantasie berustte en onaanvaardbaar” was.

De Algerijnse krant Al-Watan meldde gisteren dat vrijdag vier militairen waren gedood bij een aanval door moslimextremisten op een legerkamp in M’setas, 50 kilometer ten oosten van Algiers.

Egypte heeft intussen speciale veiligheidsmaatregelen getroffen naar aanleiding van de aanslagen in Algerije en Marokko. Volgens een zegsman van de veiligheidsdiensten heeft minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli tijdens een bijeenkomst met politievertegenwoordigers gezegd dat een golf aanslagen te verwachten is in de regio. Egypte is zelf al herhaaldelijk doelwit geweest van moslimextremistisch geweld. (AFP, AP, Reuters)