Chelanga winnaar marathon Rotterdam

De marathon van Rotterdam is gisteren gewonnen door de Keniaan Joshua Chelanga (34). Voor Rotterdamse begrippen viel 2.08,21 als winnende tijd enigszins tegen, maar gelet op de tropische weersomstandigheden leverde Chelanga een buitengewone prestatie. Hij was de enige loper die onder de 2.10,00 liep. De Japanner Takayuki Matsumiya werd tweede (2.10,04) en William Kipsang uit Kenia derde (2.11,04)

Buiten Chelanga hadden de lopers in Rotterdam erg te lijden onder de hitte. De hoge temperaturen – het kwik liep ’s middags op tot 27 graden – beïnvloedden de wedstrijd in hoge mate. Het scenario van de organisatie om een grote groep tot 30 kilometer bijeen te laten om daarmee de basis te leggen voor een snelle tijd viel al snel in duigen. De een na de ander kon het tempo niet volgen, waarna voor de laatste tien kilometer drie lopers overbleven. Van hen was Chelanga het best bestand tegen de hitte en zijn eerste tempoversnelling was genoeg om eerst Matsumiya en vervolgens zijn landgenoot Solomon Bushendich af te schudden. De Japanner moest aan de finish bijna twee minuten prijsgeven, terwijl Buschendich de eindstreep niet eens haalde.

Van de vijftien gestarte Kenianen was hij niet favoriet voor de overwinning. De korporaal van de luchtmacht en trainingsmaatje van wereldrecordhouder Paul Tergat had niet eerder een marathon gewonnen. Vooraf werden William Kipsang, Bushendich, Rodgers Rop en Jimmy Muindi hoger ingeschat.

De Nederlandse marathontitel ging naar Luc Krotwaar, die tiende werd in een tijd van 2.15,28.