‘Buitensporig geweld bij incident in Afghanistan’

De Amerikaanse mariniers die vorige maand al schietend wegvluchtten na een zelfmoordaanslag in Afghanistan hebben daarbij „bijna zeker excessief geweld” gebruikt. Zij hebben zeker twaalf onschuldige burgers gedood. „Een schending van het internationale recht”, concludeert de Afghan Independent Human Rights Commission in een zaterdag verschenen rapport.

Op 4 maart reed een zelfmoordterrorist met een auto in op een Amerikaans konvooi dat onder NAVO-vlag opereerde in de oostelijke provincie Nangarhar. Een Amerikaan raakte gewond. Volgens de mariniers werden zij daarna onder vuur genomen en moesten zij terugschieten om te ontkomen. Over een afstand van zestien kilometer hebben zij passerende voertuigen en burgers langs de weg beschoten, waarbij zeker twaalf doden en 35 gewonden vielen.

De commissie heeft „beperkte aanwijzingen” gevonden die kunnen wijzen op een hinderlaag, maar zegt ook dat alle getuigen met wie zij heeft gesproken een dergelijke aanval ontkennen. Later zijn buitenlandse militairen teruggekeerd naar de plaats van het incident en hebben ze alle munitiehulzen meegenomen om de sporen uit te wissen. De Afghaanse politie heeft tegenover de commissie verklaard dat zij het gebied niet mochten betreden van de NAVO-militairen. Ook hebben zeven journalisten gezegd dat zij uit het gebied geweerd zijn en dat de militairen hun beelden in beslag hebben genomen. Sommige journalisten zeggen daarbij bedreigd te zijn.

De Amerikaanse generaal-majoor Frank H. Kearney III, die vanuit Qatar de leiding heeft over onder andere de Amerikaanse special operations in Afghanistan en Irak, heeft ook een onderzoek ingesteld. Tegenover The Washington Post onderschreef hij dit weekeinde de conclusies van de Afghaanse organisatie. De voorlopige conclusie van het Amerikaanse onderzoek is dat de slachtoffers (zeker tien doden) onschuldige burgers waren, en er geen bewijs is dat er op de Amerikanen is geschoten. Er zijn namelijk geen munitiehulzen gevonden. De betreffende eenheid is enkele weken geleden teruggetrokken uit Afghanistan. Als de voorlopige conclusies in het eindrapport bevestigd worden, moeten de mariniers mogelijk voor een krijgsraad verschijnen.

Lees het rapport op www.aihrc.org.af