Belachelijk klinkende plastic bas, drums en gitaar

cd Hardcore Enter Shikari: Take to the Skies Ambush Reality/PIAS

cd Hardcore

Enter Shikari: Take to the Skies Ambush Reality/PIAS

Even een dilemma: mogen muzikanten stijlen mengen? Ja, schreeuwen pioniers. ‘Sloop dogma’s, vernietig verstarring, niets is onmogelijk!’ En geef toe: dat klinkt best redelijk. Maar nee, smeken puristen. ‘Geef gekunsteldheid geen kans, blijf oprecht, mijdt modegrillen.’ Valt ook iets voor te zeggen.

Strijd onbeslist, enter Enter Shikari. Die piepjonge Britse band mengt hardcore (let wel: van harde gitaarbands) met trance.

Dat klinkt ongeveer als Tiësto die Sick of It All gaat remixen, Armin van Buuren die samen met Biohazard de circle pit induikt of Earth Crisis die voor een keer hun spaatje blauw overslaan voor een Redbulletje met xtc.

In eigen land lopen pers, publiek en platenmaatschappijen al een tijdje warm voor de band. Na uitverkochte shows en de eerste awards op zak is er nu ook een debuutplaat: Take to the Skies.

Nu valt er veel over Groot-Brittannië te zeggen, maar niet dat er ooit goede hardcore is gemaakt. Dat doet Enter Shikari dan ook niet. En dat kan ook de synthesizer van zanger Roughton ‘Rou’ Reynolds niet verbloemen. Je zou bijna vermoeden dat hij er ook de andere instrumenten uit tovert, zo plastic klinken bas, drums en gitaar. Don’t believe the hype: dit is belachelijk.