AFM moet schade adviseur vergoeden

Financieel toezichthouder AFM is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding wegens het onterecht opleggen van een beroepsverbod bij een financieel adviesbureau uit Zwolle.

Eind vorige week deed het College van Beroep voor het bedrijfsleven voor de tweede maal uitspraak in de zaak rond Quinta Financiële Planning. De directie van deze financiële tussenpersoon kreeg twee jaar geleden een beroepsverbod opgelegd, omdat de toezichthouder zijn betrouwbaarheid in twijfel trok. Quinta had bemiddeld bij beleggingen in het inmiddels failliete bedrijf New World Products, dat investeerde in plantages in Costa Rica. Quinta had bij 67 particuliere beleggers een bedrag van bijna 4 miljoen euro opgehaald.

AFM was aanvankelijk van mening dat de Quinta-directie had moeten weten dat New World Products geen vergunning had om effecten uit geven, maar kwam daar later op terug.

Zowel de rechtbank in Rotterdam als het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) bepaalde in verschillende uitspraken vorig jaar dat AFM de ingrijpende maatregel onvoldoende had gemotiveerd. Vorige week herhaalde het CBB die opvatting, waarbij het de toezichthouder ook aansprakelijk stelde voor de financiële schade. Het College vindt dat beide partijen in eerste instantie moeten proberen onderling uit de hoogte van die schade te komen. Quinta is na het beroepsverbod in omvang sterk ingekrompen. Directeur Michel Schollen denkt dat de totale schadevergoeding „zo maar richting 1 miljoen euro zou kunnen lopen”. AFM zegt de uitspraak „heel serieus te bekijken”. Er bestaat geen beroepsmogelijkheid.

Het is niet de eerste keer dat AFM door de rechter wordt teruggefloten. Vorig jaar oordeelden verschillende gerechtelijke instanties dat de toezichthouder onterechte maatregelen had opgelegd tegen een vermogensbeheerder in Laren en een centrum voor daghandelaren in Amsterdam.

In december stelde de rechtbank dat AFM aansprakelijk was voor gemaakte fouten in de voorkennisaffaire rond vermogensbeheerder Veer Palthe Voûte uit Gouda.