ADO uit eredivisie na vier seizoenen

ADO Den Haag degradeert voor de vierde keer in de clubgeschiedenis uit de eredivisie. Door de thuisnederlaag zaterdagavond tegen Roda JC (0-2) en de winst van RKC is de kloof met de nummer zeventien uit de rangschikking niet meer te overbruggen.

ADO Den Haag promoveerde aan het einde van het seizoen 2002-2003 naar het hoogste niveau. De laatste drie jaar eindigde de club steeds in de onderste regionen van de eredivisie. De aanhang van de Haagse club verliet zaterdagavond ruim voor tijd het Zuiderpark. De spelers dropen teleurgesteld af na de 21ste nederlaag van het seizoen.

ADO Den Haag had juist de hoop dit seizoen feestelijk te eindigen in het oude stadion. Volgend seizoen verhuist de club naar een nieuw onderkomen. De club wil zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau. ADO gaat naar een begroting van tien miljoen euro, één tot anderhalf miljoen meer dan in deze voetbaljaargang. De club zal volgend seizoen een nieuwe trainer aanstellen. Oud-speler Lex Schoenmaker wordt waarschijnlijk weer assistent.

Vooralsnog moet de club die op 1 februari 1905 werd opgericht in café Het Hof van Berlijn in de Papestraat het slechts doen met de successen uit een grijs verleden. In de oorlogsjaren 1942 en 1943 werd ADO kampioen van Nederland en in 1968 en 1975 won de club de KNVB-beker.

In 1971 ging ADO samen met het Haagse Holland Sport. De nieuwe naam werd FC Den Haag. De club bereikte in 1976 de kwartfinale van de Europa Cup voor bekerwinnaars. Thuis werd West Ham United met drie doelpunten van sterspeler Aad Mansveld met 4-2 verslagen. In Londen werd Den Haag na een 3-1 nederlaag alsnog uitgeschakeld. Die Europese wedstrijden worden gezien als het hoogtepunt van de voorbije decennia.