‘Aanpak reductie rijksstaf verkeerd’

De bezuiniging van 750 miljoen op rijksambtenaren wordt door het nieuwe kabinet verkeerd aangepakt. Dat zeggen oud-topambtenaren. Volgens hen gebruikt het kabinet de verkeerde methode, door zonder politieke keuzes bezuinigingen over ministeries uit te smeren.

Ook volgens twee oud-ministers van Volksgezondheid, Els Borst (D66) en Hans Hoogervorst (VVD), werken in het algemeen dergelijke „kaasschaafbezuinigingen” niet. Hoogervorst: „De doortastendheid moet hier van de politiek zelf komen.” Dat vindt ook oud-topambtenaar en hoogleraar bestuurskunde Roel in ’t Veld.

Het kabinet kiest te eenzijdig voor cijfermatig „goede sier” maken, zegt oud-commissaris jeugd- en jongerenbeleid Steven van Eijck. „Een bezuiniging van 750 miljoen euro is nobel als er een visie achter zou zitten, maar dat is niet zo. (-) Er is geen politiek debat gevoerd waarin de prioriteiten zijn vastgesteld. Dit is allemaal voor de bühne.” Ook Ralph Pans, directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en oud-topambtenaar, heeft kritiek. „Het momentum om politieke keuzes te maken is eigenlijk alweer voorbij. Zulke ingrijpende zaken moet je in een kabinetsformatie regelen.”

Het kabinet heeft nog geen harde politieke keuzes gemaakt. De departementen moeten 5 procent efficiënter werken, 15 procent bezuinigen op beleid, inspectie en toezicht, en 15 tot 25 procent minder uitgeven aan ondersteunende diensten. Roel Bekker, topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, is verantwoordelijk voor het uitwerken van de bezuiniging, die naar schatting 15.000 ambtenaren hun baan kan kosten.

Portret Bekker: pagina 2