6 Quiz

Auto stoot evenveel CO2 uit

Quizvragen

www.vpro.nl/wetenschap/anwquiz/index.shtml

Maar zes van de tien vragen goed! Ik moet de wetenschapspagina’s – die toch tot mijn favoriete behoren in de krant – nóg beter lezen. Of beter onthouden wat er staat, natuurlijk. Ik heb de maarteditie gedaan van de algemene-natuurwetenschappenquiz die VPRO’s Noorderlicht online zet. Daarin krijg je elke maand een tiental vragen voorgelegd. Hoeveel procent van de gebruikte energie een gloeilamp omzet in warmte (90-95 procent), had ik goed gegokt. Ik wist ook dat minister Plasterk geneticus is en waarom een maansverduistering, in tegenstelling tot een zonsverduistering, overal waar het nacht is volledig te zien is. Maar dat je, als je in je eentje met de auto naar Rome rijdt, evenveel CO2 uitstoot als wat je per persoon uitstoot wanneer je met het vliegtuig gaat, wist ik niet. Nu weer snel de krant lezen, want ik wil in de aprileditie minstens een 7 halen. (CJ)