5 Bekeken worden

Stil protest tegen camera’s

Surveillance Camera Players

www.notbored.org/the-scp.html

In nachtclubs, in metrostations, op de autosnelweg en in winkels. Big Brother is watching you. En tegen die wereldwijde trend om overal bewakingscamera’s te installeren, moet geprotesteerd worden. Dat vinden althans de Surveillance Camera Players, een collectief van performers die in het blikveld van bewakingscamera’s op ludieke wijze hun strijd voeren. Sinds december 1996 joegen ze al tientallen bewakingsbeambten op de kast door in een drukke winkelstraat tekstborden met achtereenvolgens ‘It’s okay, officer!’, ‘Getting something to eat’, ‘On my way home’ omhoog te houden. Maar de Surveillance Camera Players voeren ook stille theaterstukjes op. (Stil, omdat de bewakingscamera’s geen geluid opnemen.) In het begin waren deze toneelstukjes vooral bedoeld als grappige acties, maar inmiddels zijn de stunts volwaardige optredens die in galerijen en musea getoond worden. (EB)