Pc’s sneller starten met flash

flash3.jpgOp de automarkt heeft de term ‘hybride’ nog met imagoproblemen te kampen. Maar het hart van een notebookgebruiker gaat wel degelijk sneller kloppen van een hybride harde schijf met flashgeheugen: daarmee start de computer een stuk sneller op en blijft de accu langer werken.

Met de batterijduur van notebooks is het nog altijd tobben geblazen. Om langer op een accu te kunnen werken bracht Samsung een harde schijf met extra flashgeheugen op de markt. Flashgeheugen is een stuk sneller dan een gewone schijf met draaiende delen. Als je Windows Vista vanaf zo’n hybride schijf opstart zou dat volgens fabrikant Samsung 8 tot 25 seconden sneller gaan dan vanaf een gewone disk.

Belangrijker is dat het flashgeheugen energie bespaart. De lees- en schrijfkop van de harde schijf hoeven bij een hybride schijf niet voor elk wissewasje meer in beweging te komen - dat kost namelijk veel stroom. In plaats daarvan worden bestanden bewaard in een buffer van 128 of 256 MB cachegeheugen. Pas als dat vol is - een keer in de tien of twintig minuten - zijn “enkele roteringen” nodig, aldus Samsung. Daarom zou je op een accu al snel een half uur langer kunnen werken.

Allemaal aan de hybride schijf dus? Nou, wacht even. In feite is de hybride schijf een compromis tussen behoorlijke prijzige schijven die al volledig op flash werken en helemaal geen bewegende delen meer bevatten. Computers die met de zogeheten Solid State Disks (SSD) werken zijn nog zuiniger en sneller. Samsung heeft begin dit jaar een UMPC (mini-pc) uitgebracht met een 32 GB SSD-schijf. 32 gieg is voor een beetje notebookgebruiker echter niet voldoende, want veel laptops worden tegenwoordig geleverd met een 80 tot 120 GB grote schijf.

samsungssd_550.jpgSSD ontwikkelt zich snel. Vorige maand kondigde Samsung ook al een 64 GB grote flashdisk aan. Het Taiwanese bedrijf PQI bouwde ook al een 64 GB-schijf en verwacht eind dit jaar de 128 GB grote Solid State Disk op de markt te hebben.
De specificaties van zo’n flashdisk liegen er niet om. De lees-en schrijfsnelheid is 4 à 5 keer sneller dan een gewone harddisk. Een flashdisk van 64 GB weegt 15 gram, een gewone 80 GB-disk weegt 61 gram (ook niet veel, trouwens). De energieconsumptie scheelt wel een slok op een borrel: 0,1 watt voor een flashdisk; terwijl een gewone schijf 1,5 watt verbruikt.

Lang leve de flashdisk, dus. Maar op één terrein blijft de ouderwetse harddisk niet te verslaan: capaciteit. Tegen de tijd dat de SSD-schijven 128 GB groot zijn gaan er pc’s over de toonbank met terabytes aan opslagruimte. Een gewone harde schijf kan nu 750 GB opslaan en kost zo’n 250 euro. Daar kan de flashdisk nog een puntje aan zuigen: Sony vraagt voor een Vaio-laptop met een SSD flashdisk van 32 GB bijvoorbeeld 500 euro extra ten opzichte van een 40 GB ‘ouderwetse’ harde schijf.

Vijfhonderd euro, dat is wel heel veel geld voor een half uurtje langer werken in trein of vliegtuig. Het prijsverschil tussen de opslagtechnieken neemt wel langzaam af: begin 2006 was een flashschijf nog ongeveer honderd keer zo duur als zijn mechanische tegenhanger.
Misschien is die hybride oplossing van Samsung nog niet zo’n gek idee. De HHD-schijf overbrugt het prijsverschil tussen de ouderwetse HD en de peperdure SSD. Jammer genoeg is de prijs van zo’n HHD nog nergens te vinden. Volgens Samsung zouden ze wel rond deze tijd in de winkel moeten liggen.