Zingende zusjes

SPROOKJESACHTIG: de zusjes van CocoRosie CocoRosie

CocoRosie:The Adventures of Ghosthorse and Stillborn(Touch and Go)

Er zijn genoeg redenen te bedenken om je te ergeren aan de zusjes Casady, ofwel CocoRosie. Bianca en Sierra Casady leven in een fantasiewereld, verkleden zich, maken muziek op kinderspeelgoed, tekenen met oogpotlood een snorretje, en antwoorden op de vraag waar hun muziek vandaan komt: „Uit onze dromen.”

Toch zijn dit precies de redenen om van ze te houden. Want hoe ergerlijk dit gedrag ook zijn kan, bij Bianca en Sierra Casady lijkt het in ieder geval ‘echt’. Als zij zeggen dat ze iedere ochtend een rondje over de stad vliegen (en dat bedoelen ze niet met een vliegtuig), dan wil je best geloven dat dat in hun universum tot de mogelijkheden behoort.

Op die manier ontstaat ook hun muziek. Zonder format, zonder enige beperking. Je hóórt dat de zusjes geen boodschap hebben aan reguliere muzikale opvattingen over de popsong. Ze maken muziek zoals het in ze opkomt, op kazoo’s (speelgoedfluit die een zoemend geluid geeft) maar ook met een kleine harp en simpele geluidscollages.

Het bijzondere is dat de zussen op een gedisciplineerde manier met de vrijheid omgaan. Bianca en Sierra laten in hun liedjes een bonte verzameling personages voorbij trekken (bloedige tweelingen, weerwolven, heksen en babydinosaurussen), maar bezwijken niet voor de verleiding van sprookjesachtige begeleiding. CocoRosie is geen Efteling, ze kiezen juist voor sober.

Hun stemmen hebben op The Adventures of Ghosthorse and Stillborn de hoofdrol: van kinderlijk onschuldig, tot koboldachtig snerend, of verheven in opera. Ze worden mooi omlijst door priegelige instrumentaties, waarbinnen een herhaalde fluittoon de leidraad kan zijn, en het schommelende hiphopritme wordt geleverd door human beatboxer Tez. Op The Adventures of Ghosthorse and Stillborn maakt CocoRosie toch een soort liedjes; niet volgens de klassieke vorm, maar op een associatieve manier. Het enige dat deze derde cd valt af te dingen is het feit dat de muziek zich sinds de vorige (Noah's Arc, 2005) niet veel heeft ontwikkeld, hoogstens vervolmaakt. Je zou denken dat zich in de muzikale dromen van Sierra en Bianca nog meer mogelijkheden zouden aandienen.

HESTER CARVALHO