Wellicht weer tegenslag voor Shell-Sachalin

De Russische regering overweegt opnieuw in de vergoedingen te snijden voor de exploitanten van de olie- en gaswinningsprojecten Sachalin, waarvan Shell een van de beheerders is. Accountants hebben de kosten van de projecten, op het gelijknamige eiland voor de Siberische kust, onder de loep genomen. De oliemaatschappijen mogen een deel van de gemaakte kosten terugverdienen voordat zij winst moeten afdragen aan het Kremlin. De kosten die Sachalin I-exploitant Exxon Mobil in 2004 en 2005 maakte, kunnen volgens het ministerie van Energie met ruim 10 procent, circa 370 miljoen dollar, omlaag. Het Nederlands-Britse Shell zou volgens het accountantsrapport over 2004 toe kunnen met 7 procent minder, een bedrag van 362,5 miljoen dollar.

Shell verkocht op 21 december een deel van zijn belang in Sachalin II aan Gazprom. Een week hierna zeiden Russische functionarissen dat Shell wel nog een paar miljard dollar extra kosten voor zijn rekening kreeg. (ANP, Reuters)