Warm en vrij zonnig

De zon blijft de komende dagen een belangrijke rol spelen. Soms drijven ook sluierwolken over die wat tegengas geven, maar de temperaturen blijven hoog uitkomen. In de kustregio’s is het in de middagen koeler.

Het vrij zonnige weerbeeld wordt bepaald door een hogedrukgebied boven Zuid-Scandinavië. Met oostelijke winden wordt droge lucht aangevoerd. Daarbij is de lucht op grote hoogte ook nog eens heel warm, waardoor de temperaturen met al die zon overdag tevens aan het aardoppervlak erg hoog kunnen oplopen.

Doordat de oosten tot zuidenwind weinig voorstelt en het zeewater nog koud is (9 à 10 graden), ontstaat in de middag in de kustregio’s echter een frisse zeewind die het kwik gevoelig laat dalen.

Na een op de meeste plaatsen warme middag daalt de temperatuur vanavond en vannacht overal, maar niet verder dan tot een graad of 11.

Ook morgen is er veel zon met slechts af en toe enkele vegen sluierbewolking. Het kwik loopt opnieuw ver op: het wordt een graad of 20 op de Wadden en aan de kust tot rond 25 graden in het binnenland.

Wel is het zo dat in de middag een flinke zeewind opsteekt die de temperatuur in een brede kuststrook gevoelig laat dalen: aan zee tot een graad of 13, in een breed gebied daarachter tot enkele graden erboven. Bovendien kan dichtbij zee ook mist vanaf het water binnendrijven.

Maandag is een kopie van morgen, maar in de loop van dinsdag stroomt waarschijnlijk overal koelere lucht het land binnen.