Ultieme vrijheid van een Grand Banks

Boot met badkamers en salons om drijvend in te dromen over vrijheid. Foto’s Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

Twee maanden geleden voer Egbert Hennen (43) voor het eerst op zijn droomschip, een Grand Banks 46: vijftien meter lang, vierenhalve meter breed. Het schip heeft de beschikking over twee salons, twee badkamers en acht slaapplaatsen. Voor Hennen symboliseert het schip volmaakte vrijheid en comfort. „Je kunt gaan waar en wanneer je wilt.”

Waarom heb je gekozen voor een boot?

„Voor mij betekent een boot vrijheid! En dit is een heel bijzonder schip, het heeft een nieuwwaarde van 1,5 miljoen euro. Deze boot is acht jaar oud en heb ik voor 500.000 euro gekocht. Een goede prijs, want er stonden maar 1.200 vaaruren op de teller. Het is een stabiel, zwaar schip, je kunt er zelfs mee door het ijs varen als je wilt.”

Waarom viel de keus op een Grand Banks?

„Het is hetzelfde als met auto’s. Als je voor topkwaliteit gaat, kijk je naar een Mercedes of een BMW. In de botenwereld is de Grand Banks synoniem aan kwaliteit. Eerst heb ik nog overwogen een tweede huis te kopen, maar met een boot kun je gaan waar en wanneer je wilt.”

Dat kun je met een caravan ook.

„En dan op een camping staan? Dat beschouw ik niet als ultieme vrijheid. Op het water heerst rust, je ligt in de ondergaande zon en je hebt alles bij de hand.”

Waar heb je de boot gekocht?

„Bij een makelaar. Ik was er al snel uit; want dit schip was in perfecte staat. Ik heb het laten keuren en er bleek niets mis mee te zijn.”

Dus je hebt niets afgedongen?

„Natuurlijk wel. Je begint altijd met een bieding. Mijn doel was 10 procent van de prijs af te krijgen en dat is ook gelukt. Ik heb van te voren op internet gekeken en de prijs vergeleken met andere schepen. Het ligt er natuurlijk aan hoe de verkoper zich opstelt. Als hij het schip graag wil verkopen heb je meer mogelijkheden om snel tot zaken te komen.”

En dan schrijf je 500.000 euro over?

„Of je neemt een hypotheek op je boot. Dat heb ik gedaan, anders zou ik mijn geld in één keer kwijt zijn geweest. Als je 5 procent rente rekent, kost het je 2.000 euro in de maand. Zo duur is het dan uiteindelijk niet. Je kunt financieel alles overzichtelijk verdelen.”

Hoe was je eerste vaart?

„Bij de eerste sluis zat ik even in de zenuwen, omdat je op twee motoren vaart en dat moet je leren. Mijn droom is om naar het Middellandse Zeegebied te gaan. Maar als het mooi weer is hoef je Nederland niet uit.”

Willemijn van Benthem