Toerist ziet soms net zo lief Botticelli als de Keukenhof 1

Het artikel `Neptempels in een cultureel Disneyland` van Umberto Eco (NRC Handelsblad, 7 april) is mij uit het hart gegrepen. Wij moeten inderdaad vooral profijt trekken van de toeristen die net zo lief Botticelli als de Keukenhof zien. Er zal iets moeten gebeuren op het gebied van het massatoerisme. Tien dagen geleden heb ik Rome bezocht, daar zie je goed dat de horden toeristen uit de hele wereld het onmogelijk maken nog ergens van te kunnen genieten. De Sixtijnse Kapel bezoeken is een uitputtingsslag geworden. Wachtend in een rij van drie uur in een bellende en zwetende massa weet je dat hier een oplossing voor gezocht moet worden. Dachten wij eens dat kunst voor iedereen toegankelijk moest zijn dan weten wij nu dat dit ruimschoots gelukt is. Laten we daar niet bitter over zijn, we moeten verder. Ontmoedigen lukt niet meer. Het nabouwen van de Sixtijnse Kapel wel. Het argument dat we hier dan te maken krijgen met `klassebeleid`, het scheiden van de simpele zielen met de kunstkenners, kunnen wij van tafel vegen. We verwijzen naar Michelangelo, die in `Het Laatste Oordeel` in de Sixtijnse Kapel al aardig bezig is op deze manier.

    • Cora van Laar Amsterdam