Televisie Voorkeur

Close up: James Dean, Rebel tegen wil en dank. Documentaire over de op 30 september 1955 op 24-jarige leeftijd verongelukte filmster. Ned. 1, 13.05-13.55u. This is an undated, unaltered file photo of film icon James Dean. Salt Lake City's Deseret News newspaper, which is owned by the Mormon church, digitally altered the photograph of Dean to remove the cigarette so frequently seen dangling from the movie star's lips for their Friday, Aug. 3, 2001, edition. The manipulation was against company policy, according to managing editor Rick Hall. The paper ran a clarification in Thursday's edition. FOTO: AP Photo / Turner Classic Movies AP Photo / Turner Classic Movies

Actualiteiten

Nova. Aandacht voor het boek Female Chauvinist Pigs over vrije vrouwen die volgens auteur Ariel Levy toch willen voldoen aan het mannelijke verwachtingspatroon. Met commentaar van Heleen van Royen en Marlies Dekkers. Ned.2, 22.15-22.45u.

Terzake zaterdag. Als ouders in China in de gevangenis komen, worden de kinderen ook gestraft. Alleen het weeshuis van mevrouw Zhang Shu Qin wil de kinderen opnemen. Canvas, 20.00-20.50u.

Praatprogramma

Boter, kaas en eieren. Ronald Sörensen (Leefbaar Rotterdam) en Mohamed Azahaf (jongerenwerker) over subsidie aan Urban muziekcentrum en het Marokkanendrama. Ned. 2, 15.05-15.30u.

Informatief

Eten bij de buren. Twee gezinnen in Weert: één islamitisch, het andere niet. Wat weten ze over elkaars cultuur? Zahra: „Eindelijk praten we eens niet over maar met elkaar!” Ned. 2, 15.30-16.00u.

PREMtime. Prem Radhakishun in zijn geboorteland Suriname. Het aantal roofmoorden is toegenomen. Prem praat met nabestaanden van een overval op een familie. Ook bezoekt hij de gevangenis. Ned. 2, 16.50-17.00u.

MuseumGasten. Carel Weeber en Astrid Kersseboom bezoeken het pas geopende Paleis Soestdijk. Ned. 2, 17.25-17.45u.

NCRV Natuurlijk - Natuur in de stad. De stad Groningen is ontstaan op drie verschillende soorten grond: klei, zand en veen. Elke soort herbergt zijn eigen natuur. Ned. 2, 18.00-18.30u.

Wonderlijke wegen. Jan Albert Sichterman woont in het grootste en mooiste huis van Groningen, maar het lukt hem niet een belangrijke functie als bestuurder te krijgen. Ned. 2, 19.05-19.35u.

Blauw bloed. Royaltyprogramma met o.a. het actuele koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland en uiteraard berichtgeving over het nieuwe Oranjeprinsesje. Ned. 2, 19.35-20.20u.

Het nieuwe Lagerhuis. Nieuw rechtstreeks debatprogramma waarin twee panels met een verschillende achtergrond de degens kruisen en in debat gaan met een minister. Allochtonen staan tegenover autochtonen: hoe zwart-wit wordt er gedacht over actuele kwesties? Ned. 2, 21.05-22.00u.

Documentaire

Wereld Doc: Kleur in de klas. Portret van een Rotterdamse school of: hoe De Vierambacht gemengd werd. In 2001 besloot een groepje ‘witte’ ouders hun vierjarige kinderen gezamenlijk in te schrijven bij De Vierambacht, een ‘zwarte’ buurtschool in Rotterdam. De school had al twintig jaar geen Nederlandse leerling meer gezien. Ned. 2, 13.35-14.35u.

Muziek

Vergezichten: Matangi Kwartet (1). Reallifesoap over het succesvolle Matangi strijkkwartet door acteur/rocker Jim de Groot in aanloop naar het Festival Classique in juni. De jonge, bevlogen musici worden dicht op de huid gevolgd. Ned, 1, 13.55-14.20u.

Nostalgia tv. In het teken van het Franse chanson in Club Domino uit 1962 en 1963. In deze aflevering zangeres en actrice Juliette Gréco. Ned. 1, 14.40-15.45u.

Kunst

Vergezichten: Het vuur van Floris. Kunstenaar Floris Brinkman heeft een aantal jaren geleden het Hollandse ‘zilveren’ licht omgeruild voor het Franse ‘gouden’ licht. Ned. 1, 14.20-14.30u.

Hoogtepunten van design: De Citroën DS 19. Deze in 1955 gepresenteerde Franse auto werd enorm populair. Niet alleen technisch was de DS 19 zijn tijd ver vooruit. Het uiterlijk werd destijds aerodynamisch en zelfs avant-garde genoemd. Ned. 2, 17.00-17.25u.

Nieuw in Nederland. Aanwinsten van onze musea. Deze keer een werk van Constant in het Cobra Museum in Amstelveen. Ned. 2, 17.45-18.00u.

Amusement

Koefnoen. Satirisch programma met Owen Schumacher, Paul Groot, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Marjan Luif, Erik van Muiswinkel, Jeremy Baker e.a. Ned. 1, 21.25-22.05u.

Raymann is laat. Latenightshow met de cabaretier en stand-up comedian Jörgen Raymann. Tante Es praat met Richard Krajicek. Ned. 1, 22.05-22.55u.

De Lama’s. Ruben van der Meer, Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Jeroen van Koningsbrugge, Jandino Asporaat en Ad-Just Bouwman improviseren volgens de formule van de Channel 4-serie Whose line is it anyway. Ned. 3, 22.40-23.25u.

Sport

De Wedstrijden. Het complete overzicht van de vandaag in de Eredivisie gespeelde wedstrijden. Met o.a. PSV - FC Twente, ADO Den Haag - Roda JC, Excelsior - RKC Waalwijk. Tien, 22.05-23.20u.