Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Buitenhof. Vice-premier Wouter Bos over de onrust rond zijn leiderschap en de spagaat tussen het hebben van idealen en de dagelijkse praktijk van regeringsverantwoordelijkheid. Verder praat courantier Wim van Norden over de toekomst van de krant in Nederland. Van Noorden is een van de oprichters van Het Parool en van de Perscombinatie waarin deze krant en de Volkskrant fuseerden, wat uiteindelijk resulteerde in het PCM-concern. Als erevoorzitter van de Stichting Democratie en Media, die pluriforme opiniërende media in een democratisch staatsbestel wil bevorderen, geeft hij zijn mening over PCM na de afmars van de investeringgroep Apax. Ned.2, 12.05-12.55u.

Documentaire

Panorama: Een man van eer. De getuigenis van Claudio Samperi over de maffiapraktijken in Sicilië bezegelde het lot van maffiabaas Santapoala. Samperi vertelt over de nauwe samenwerking van de maffia met de politie en de politiek, bijvoorbeeld hoe de maffia met succes ex-premier Silvio Berlusconi intimideerde door één van zijn winkels plat te branden. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

The science of superstorms: Taming the storm. Eerste deel van een driedelige documentaire over ingrijpende klimaatveranderingen op aarde. BBC2, 23.00-23.30u.

Informatief

Ab & Sal: Hoe gevaarlijk zijn wij? De orthodoxe moslims Ab (Abdelhakim) en Sal (Salaheddine) zijn in de war geraakt van de terrorismedreiging en zoeken uit of ze inderdaad wandelende tijdbommen zijn. Ze praten met de politie, het bureau voor terrorismebestrijding en doen een leugendetectortest. Ook proberen ze het profiel van een terrorist te achterhalen in een gesprek met islamdeskundige Hans Jansen. Ned. 2, 16.05-16.35u.

Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Aandacht voor twee verdachte sterfgevallen in één gezin uit Spijkenisse. In 2001 verdween vader Adrie (64) spoorloos en drie jaar later werd zoon Wim (36) dood aangetroffen in een hotelkamer op Curaçao. Onderzoek leidt tot heftige confrontaties op de Antillen, gesprekken met getuigen uit het criminele milieu, en uiteindelijk tot een verrassende ontknoping in Colombia.SBS6, 20.30-22.00u

Zembla: Het dopingtheater. Reportage over dopingcontroles bij sporters, waaruit onder meer blijkt dat de Nederlandse Anti-Dopingautoriteit in 2006 slechts veertig sporters heeft getest op het verboden dopingmiddel EPO. De Vlaamse zusterorganisatie deed in hetzelfde jaar 700 testen op deze zeer effectieve doping voor wielrenners, schaatsers en marathonlopers. Ned. 3, 20.40-21.25u.

OverLeven: Borstkanker. Eerste van drie afleveringen waarin naar mogelijkheden van preventie en genezing van borstkanker wordt gezocht. België 2 (Canvas), 22.00-22.35u.

Het Hoogste Woord. Gesprek met cabaretier Kees Torn over hebzucht, over het leven dat geen feest is en over whisky. Torn won in 1994 winnaar het Leids Cabaretfestival, kreeg in 1999 de Annie M.G. Schmidt-prijs en treedt nu op met de voorstelling Dood en verderf. Ned. 2, 22.50-23.20u.

Muziek

NPS Arena Matinee. Aandacht voor de Wesendonsk Lieder van de Duitste componist Wilhelm Richard Wagner (1813-1883). Ned. 2, 17.10-17.50u.

3VOOR12.TV. Popmagazine waarin fans en journalisten de beste clips, concerten en sessies selecteren en becommentariëren. Ned. 3, 00.10-00.35u.

Kunst

Boeken. Gesprek met filosoof/taalwetenschapper Wouter Kusters en geochemicus Sam Gerrits over hun boek Alleen. Berichten uit de isoleercel, dat zij maakten met beeldend kunstenaar Jannemiek Tukker. Ned.1, 11.20-10.50u.

NPS Arena. Volgende week wordt in gebouw Las Palmas in Rotterdam het Nederlands Fotomuseum geopend. Hoofd collecties Flip Bool, vertelt over de openings-expositie Dutch Eyes die een beeld geeft van de geschiedenis van de fotografie in Nederland. Verder o.a. beeldend kunstenares Bethany de Forest die met de camera obscura surrealistische beelden vastlegt en filmer Frans Bromet over het Festival van de Afgewezen Film. Ned. 2, 17.50-18.25u.

Sport

De wedstrijden. Voetbal met o.a. FC Groningen-NEC, Willem II- Heerenveen, AZ-Vitesse en Heracles Almelo-Feyenoord. Tien, 19.00-20.30u.