Televisie Overige Films

Doctor Zhivago (David Lean, 1965, VS). Fameuze en meeslepende Boris Pasternak-verfilming ontpopte zich tot een onsterfelijke lieveling van het publiek. Moskouse arts Omar Sharif laat tijdens de Revolutie noodgedwongen grote liefde in de steek. Ook met Julie Christie, Alec Guinness, Geraldine Chaplin. België 1, 13.35-16.45u.

Dante’s Peak (Roger Donaldson, 1997, VS). Scenario wringt zich in rare bochten om spanning te genereren in aardige rampenfilm met spectaculair in beeld gebrachte lavastromen, asregens en aardbevingen. Vulkanoloog Pierce Brosnan waarschuwt voor uitbarsting in stadje in de staat Washington. Net als in Jaws willen autoriteiten geen paniek zaaien. Veronica, 20.00-22.00u.

A Walk in the Clouds (Alfonso Arau, 1995, VS). Remake van het neorealistische Quattro passi fra le nuvole (1942) werd een al te opgeklopt melodrama dat grossiert in goudgebruinde landarbeiders in het Californië van 1946 en zich een vrijpartij in slow motion veroorlooft. Handelsreiziger Keanu Reeves helpt in de steek gelaten vrouw door zich voor te doen als haar echtgenoot. Ook met Anthony Quinn, Giancarlo Giannini. RTL7, 20.30-22.25u.

Underworld (Len Wiseman, 2003, VS). Regiedebuut van ‘art director’ is pretentieuze horrormet een ongekroonde vampierkoningin (Kate Beckinsale) die verliefd wordt op een weerwolf. Mondt uit in één eindeloos, visueel vet geëxploiteerd gevecht tussen personages die je niet kent en ook niet wílt leren kennen. Veronica, 22.00-0.20u.

The Human Stain (Robert Benton, 2003, VS). De regisseur van Kramer versus Kramer verfilmde de roman van Philip Roth zonder de kijker echt te raken. Vanwege vermeend racisme ontslagen professor Anthony Hopkins sluit vriendschap met solitaire schrijver Gary Sinise en begint verhouding met veel jongere schoonmaakster Nicole Kidman. BBC2, 22.00-23.35u.

Johnny Mnemonic (Robert Longo, 1995, VS). Total Recall-achtige science-fiction met Keanu Reeves als een belaagde koerier met een in zijn hersenpan geïmplanteerde chip vol waardevolle data. Ook met Dolph Lundgren. RTL7, 22.25-0.05u.

Oxygen (Richard Shepard, 1999, VS). Routine-thriller. Rechercheur Maura Tierney versus psychopaat Adrien Brody. De laatste heeft een vrouw levend begraven, met zuurstof voor 24 uur. Net5, 23.25-1.00u.

Trois couleurs: blanc (Krzysztof Kieslowski, 1993, Frankrijk/Zwitserland/Polen). De kleur wit wordt lukraak benadrukt in tweede deel van Kieslowski’s naar de Franse vlag vernoemde drieluik over de hedendaagse betekenis van Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Een hoogdravend alibi voor een wrange slapstick-komedie over een kleine, tomeloos verliefde sjacheraar in een ontsporend Polen. De hoofdpersoon heet Karol, wat Pools is voor Charlie. Met Julie Delpy. België 2, 23.30-1.00u.

Hollow Man (Paul Verhoeven, 2000, VS/Duitsland). Geavanceerde speciale effecten kenmerken kille griezelfilm van Verhoeven. Kevin Bacon als geleerde die even onzichtbaar als kwaadaardig wordt. België 1, 0.10-2.00u.

2046 (Wong Kar Wai, 2004, Canada/Frankrijk/Duitsland/Hongkong). Zoals In the Mood for Love een duet was tussen Tony Leung en Maggie Cheung, zo is deze vervolgfilm een reidans, waarin de ene na de andere betoverende vrouw het leven van een schrijver betreedt. De mooiste Aziatische actrices passeren: Gong Li, Zhang Ziyi, Faye Wong en Maggie Cheung. Allemaal zijn geliefden, voor langere of kortere duur, in het heden, het verleden of de toekomst. Een ware belevenis: als film misschien een mislukking, maar dan toch een grandioze mislukking. Ned.2, 0.30-2.30u.