Televisie Film van de Dag

Scène uit An American in Paris met Gene Kelly en Leslie Caron. An American in Paris Year: 1951 Director: Vincente Minnelli Gene Kelly Leslie Caron PHOTOS12

An American in Paris. Vandaag weer eens een ouderwetse double bill op de BBC, met twee films die zijn geregisseerd door meesterstilist Vincente Minnelli. Om 15.35 uur vertolkt Kirk Douglas de gekwelde schilder Vincent van Gogh in de beroemde biografische film Lust for Life (1956). Maar eerst is het genieten van de prachtige liedjes van George en Ira Gershwin en het dynamische danswerk van Gene Kelly in An American in Paris, ook al over een kunstenaar in Frankrijk. In de kleurrijke finale van de musical waarin Kelly Leslie Caron het hof maakt en tussendoor wat Parijse straatkinderen Gershwins I Got Rhythm leert, komen de tekeningen en schilderijen van Toulouse-Lautrec en andere schilders letterlijk tot leven in een enerverend, ruim een kwartier durend ballet. Ander hoogtepunten: Kelly’s solonummer ’S Wonderful en zijn pas de deux met Caron langs de Seine. (Vincente Minnelli, 1951, VS), BBC 2, 13.35-15.35u.

André Waardenburg