Televisie Film van de Dag

Scène uit October Sky (Joe Johnston, 1999, VS) met o.a. Jake Gyllenhaal (op de foto vooraan) als Homer. October Sky Year: 1999 Director: Joe Johnston Jake Gillenhaal Chris Owen Chad Lindberg William Lee Scott PHOTOS12

October Sky. Ruimtevaartingenieur Homer Hickam publiceerde in 1998 een terugblik op zijn jeugd onder de naam Rocket Boys, een verhaal over hoe hij en zijn vrienden in een klein stadje elke nacht naar de net gelanceerde Spoetnik staarden, begeesterd raakten door ruimtereizen en experimenteerden met raketten. Een jaar later volgde de verfilming van zijn autobiografische boek October Sky - een anagram van Rocket Boys. Film en boek spelen zich af in een arbeidersmilieu en verhalen van de poging van de jongen niet net als zijn vader de mijnen in te moeten. Fantaseren over ruimtevaart biedt een uitweg, later gevolgd door daadwerkelijke interesse in techniek. De hoofdrollen in deze sympathieke film worden gespeeld door een nog jonge Jake Gyllenhaal als Homer, Chris Cooper als zijn strenge vader en Laura Dern als lerares die hem aanmoedigt zijn dromen te volgen. (Joe Johnston, 1999, VS), België 1, 15.30-17.15u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg