Te warm om te lopen? Onzin

De organisatie van de Rotterdamse marathon neemt extra voorzorgen wegens de verwachte warmte morgen. Meer drinken of juist niet?

‘Pas je ambities aan!’ Morgen verschijnen ruim 19.000 deelnemers aan de start van de marathon in Rotterdam. Op haar website anticipeert de organisatie op de temperatuur die volgens de voorspelling boven de 20 graden zal uitkomen. „Onzin”, zegt oud-atletiektrainer Henk Kraaijenhof. „Pas boven de 30 graden moet je je ambities misschien aanpassen. Het wordt morgen een heerlijke temperatuur om een toptijd te lopen.”

Bij warm weer hoeven atleten, volgens Kraaijenhof, minder tijd te besteden (lees: energie te verspillen) aan de warming-up en hebben ze minder energie nodig om warm te blijven. De spieren zijn bij deze temperatuur extra soepel. Ook is er geen relatie tussen de temperatuur waarin de atleet traint en de temperatuur waarin de wedstrijd wordt gelopen. Het is vrijwel zeker dat er morgen een Keniaan gaat winnen, „die trainen echt niet in een zeeklimaat zoals we dat in Nederland hebben. De instelling van de Kenianen is gewoon lopen, en zo hard als je kan”.

Atleten moeten, volgens prestatieadviseur Kraaijenhof, de temperatuur juist gebruiken. „Morgen opstaan, de gordijnen openen, en zeggen: wat een heerlijk weer, ik ga een toptijd lopen. Het heeft te maken met de instelling, de spirit – en een goede voorbereiding.”

De organisatie van de marathon heeft extra maatregelen genomen: meer verzorgingsposten met speciale bekertjes en voorafgaand aan de start worden waterflesjes uitgedeeld met het advies het flesje vijf tot tien minuten voor de start leeg te drinken. „Ik vind dat onzinnige maatregelen”, zegt Kraaijenhof. „Bij de één zal het gunstig uitpakken, een ander staat na vijf minuten langs de kant te plassen. Ieder lichaam reageert daar anders op.”

De organisatie wil volgens Kraaijenhof elk risico uitsluiten. „Bij een marathon ben je 42.195 meter onderweg, dan is er altijd kans dat er doden vallen.” De organisatie wil, misschien met de vierdaagse van Nijmegen nog in het geheugen, elk risico uitsluiten. De vierdaagse werd vorig jaar na een dag afgelast toen twee wandelaars bezweken in de extreme hitte. Kraaijenhof: „Je kunt ook een helm verplichten om te voorkomen dat iemand dood gaat omdat hij met z’n hoofd tegen de stoeprand valt. Het is een maatschappelijke epidemie het eigen risico zoveel mogelijk weg te nemen.” Kraaijenhofs advies: draag kleding die geen vocht opneemt, eventueel een petje, drink normaal, en volg de instelling van de Kenianen.

Kenianen: pagina 11