Radio Voorkeur

Vroege vogels. Professor Eddie van der Meyden vertelt over de bioloog en Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen naar aanleiding van zijn honderdste geboortedag (15 april 1907) en de Tinbergen-lezing die later op de dag in Leiden wordt gehouden. Verder o.m. de boom als ecosysteem, duurzaam toerisme en aandacht voor de Eem. Radio 1, 08.10-10.00u.

Radio atelier. Gast is Eiso Toonder, die jarenlang werkte als ghostwriter en assistent voor zijn vader in Ierland. Nu archiveert en beschermt hij het gedachtegoed van zijn vader Marten Toonder, de schepper van Bommel en Tom Poes. Ook is hij betrokken bij de Bommelhoorspelen van de NPS. Radio 1, 21.04-22.04u.

Verum, bonum, pulchrum. Cultuurfilosoof Ton Lemaire bestudeert al jaren vogels. In zijn boek Op vleugels van de ziel. Vogels in voorstelling en verbeelding houdt hij zich als cultuurfilosoof met deze dieren bezig. Hij merkt onder andere op hoezeer archaïsche voorstellingen ons, moderne mensen, nog steeds vertrouwd zijn en aanspreken. „Misschien is de moderniteit toch een te kaal huis om echt te bewonen.” Radio 5, 23.00-0.00u.