Quasthoff

Het is een variatie op ‘Dancing with the Stars’. Een klassiek zanger, beroemd als diepzinnig interpreet van opera, lied en oratorium, ruilt zijn vak tijdelijk in voor iets heel anders: de jazz.

Dat de Duitse bas-bariton Thomas Quasthoff een warm hart heeft voor jazz en het genre al vanaf zijn studententijd beoefent, is geen nieuws. Hij kondigde zijn eerste jazzalbum, nu verschenen op het klassieke label Deutsche Grammophon, zelfs al vijf jaar geleden aan in deze krant.

Het was even wachten, maar Quasthoffs Jazz Album is even amusant en sympathiek als verrassend. Wat is de stem toch een wonderlijk orgaan. Is er één luisteraar die Thomas Quasthoff de liedbariton zou herkennen in het geluid van Tom-de-Crooner? Onwaarschijnlijk. Als jazz-zanger klinkt Quasthoff ongepolijst, soms zelfs wat bleu. Alsof de baas op een personeelsavond zijn geheime hobby onthult en zo goed blijkt te zingen dat iedereen verzucht: ,,Jij bent je roeping misgelopen!” Maar een tweede Bennett of Sinatra is er net niet opgestaan. Quasthoff zingt de standards (Gershwin, Ellington, Legrand) warm, met swing en Schwung, de begeleiding door de puike band met gelikte sound is niet van echt te onderscheiden. Maar dit lijkt toch vooral een collectorsitem voor Quasthoff-fans uit de klassieke hoek.

Mischa Spel

The Jazz Album (DG 477 6501)