‘PvdA heeft geen zelfvertrouwen’

Het ontbreekt de PvdA „schromelijk” aan zelfvertrouwen en de partij is „heel goed in zelfkastijding”. Dat schrijft PvdA-leider Wouter Bos vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant in een reactie op kritiek op zijn functioneren.

Het gebrek aan zelfvertrouwen heeft te maken met de omschakeling van oppositie- naar regeringspartij en met de polarisatie van het politieke debat waarin compromissen aan kritiek onderhevig zijn. „Maar het heeft zeker ook te maken met de opkomst van de SP”, vindt Bos. De PvdA heeft de afgelopen jaren „de fout” gemaakt onvoldoende het debat met de SP te zoeken. „We zijn geen SP en we worden geen SP.” Bij deze partij is solidariteit, volgens Bos, te vaak „een verhaal dat mensen afhankelijk houdt, waar te veel verwacht wordt van de overheid, waarbij te nationalistisch geredeneerd wordt en waarbij te makkelijk aansluiting gezocht wordt bij elke actie gericht op het beschermen van gevestigde belangen”.

Onlangs bleek uit een peiling dat meer FNV-leden op de SP stemden dan op de PvdA. Oud-minister Jan Pronk constateerde deze week „een leiderschapscrisis” in zijn partij, omdat Bos volgens hem niet in staat is het PvdA-geluid te verwoorden in zijn huidige rol als vicepremier en minister van Financiën. De voorzitter van de Jonge Socialisten, Peter Scheffer, pleitte ervoor dat Bos zijn functie als partijleider neerlegt.

„Liefst zorgen we er zelf voor dat het debat gaat over wat de PvdA niet heeft binnengehaald in het nieuwe coalitieakkoord in plaats dat we uitventen hoe we een succes gaan maken van wat we wél hebben mogelijk gemaakt”, aldus Bos. De partij moet niet in het verleden blijven hangen, maar „resultaten boeken, profiel maken, gewone mensen vertegenwoordigen in hun zorgen en idealen, vertrouwen opbouwen en verkiezingen winnen”.

Bos wil geen keuze tussen de sociaal-liberale partijvleugel versus de meer ‘klassieken’. „Ik geloof nog altijd dat het de unieke kracht is van de PvdA beide groepen aan zich te kunnen binden”. Hij wil dat niet alleen doctorandussen het beeld van de partij bepalen, maar ook „gewone mensen en Jan Schaefertypes”.