Peddelende mens

Volgens antropoloog David Bulbeck is de mens vermoedelijk via de stranden en riviermondingen van het Arabische schiereiland en het huidige India en Indonesië naar Australië gepeddeld (`Moderne mens peddelde via delta`s naar Australië`, W&O 7 april). Daar waren dan wel mensen met zeewaardige boten en maritieme kennis voor nodig, benadrukt hij. Mogelijk. Maar hoe kan het dat de oorspronkelijke bewoners (aboriginals) van Australië, die volgens de theorie van Bulbeck van deze migranten afstammen, al die kennis weer zijn kwijtgeraakt? Sterker zelfs, de aboriginals leefden niet langs de kust en hadden totaal geen belangstelling voor de zee. Zijn ze dat allemaal gewoon vergeten? Was het leven in de dorre binnenlanden van Australië zo aantrekkelijk dat ze niet meer verder trokken?