Paus bestrijdt met boek beeld van Jezus in ‘Da Vinci Code’

Benedictus XVI heeft gisteren zijn eerste boek als paus gepubliceerd. In Jezus van Nazareth beschrijft hij zijn „persoonlijke visie” op wat hij ziet als de historische Christus. De paus begon aan zijn boek toen hij nog kardinaal Joseph Ratzinger was en hij schrijft in een toelichting nadrukkelijk dat het werk niet mag worden gezien als een officieel document van de katholieke kerk. „Het staat iedereen vrij om het met mij oneens te zijn.” Nooit eerder publiceerde een paus een dergelijk persoonlijk boek.

Sommige commentatoren zien het boek als een reactie op populaire visies op de figuur van Jezus, zoals in Dan Browns bestseller De Da Vinci Code, waarin Jezus getrouwd was, kinderen had en niet goddelijk was. Volgens Benedictus is Jezus veel meer dan een opstandeling tegen de Romeinse machthebbers, een rondreizende prediker of een zachtaardige moralist. Hij hamert op het belang van het geloofsartikel dat Jezus beschouwt als de zoon van God. Wie dat in twijfel trekt, ontneemt de grondslag aan het christendom, aldus Benedictus, en dat is „dramatisch voor het geloof, omdat onzeker wordt waarop het zich oriënteert”.

Dat betekent niet dat de paus geen oog heeft voor de politieke implicaties van Jezus’ boodschap. In een hoofdstuk over de Bergrede heeft hij kritiek op de „wreedheid” van het kapitalisme en het kolonialisme en op de macht van de welvarenden over de armen. „Geconfronteerd met het misbruik van economische macht, de onbarmhartigheid van het kapitalisme dat mensen degradeert tot handelswaar, [...] begrijpen we op een nieuwe manier wat Jezus bedoelde toen hij ons waarschuwde voor welvaart”, aldus de paus.

Ook beschrijft Benedictus hoe de rijke wereld Afrika heeft „leeg geplunderd”, zowel materieel als spiritueel. In plaats van hen over God te vertellen, met respect voor hun tradities, schrijft Benedictus, „hebben we hen het cynisme gebracht van een wereld zonder God, waarin alleen macht en winst tellen”.

Het boek van ruim vierhonderd pagina’s ligt maandag, de dag dat de paus zijn tachtigste verjaardag viert, in boekhandels in Duitsland, Italië en Polen. Daarna zullen nog zeker twintig vertalingen volgen. De paus wil nog een tweede deel over de stichter van het christendom schrijven. (Reuters, AP, ANP)