Nijntje ziet een meubelboulevard

Musical: Nijntje op vakantie, door Stichting SIP. Gezien: 9/4 in de Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 10/6 en volgend seizoen. Inl. 0900-9203, www.nijntje.nl

Nijntje gaat op vakantie, met haar vader en moeder en haar vriendinnetje Nina. Opa en oma blijven thuis. En op vakantie maken ze van alles mee. Ze gaan met de caravan, met vader achter het stuur van het autootje („en kijk, een meubelboulevard!”), komen langs Utrecht want daar woont „meneer Dick Bruna”, maken een boottochtje, houden een schildpadrace („je bent jong en je wilt wat / en dus rij je op een schildpad”), zitten op een olifant en vliegen voortijdig per luchtballon weer naar huis omdat moeder op haar mobieltje slecht nieuws hoort over oma. Maar dat loopt natuurlijk goed af.

Terwijl het in het musicalgenre al uniek is om met een vervolgvoorstelling te komen (er bestaat geen West Side Story 2 en ook geen Revenge of The Phantom of the Opera), is Nijntje al aan haar derde musical toe. Nijntje op vakantie is, net als de twee vorige, met speels raffinement geschreven door Ivo de Wijs, kwiek op muziek gezet door Joop Stokkermans en met veel fantasie geënsceneerd door Bruun Kuijt. En opnieuw speelt Eva Poppink de titelrol als konijntje vol binnen- en buitenpretjes die de kleine toeschouwertjes – en hen niet alleen – onmiddellijk voor zich inneemt. Van de andere vijf valt vooral Pim van Alten op, die van de malle maar o zo zorgzame vaderfiguur steeds een komisch nummertje weet te maken.

De kleuren van Bruna’s fleurige palet zijn wederom knap overgezet door vormgever Arno Bremers, tot en met de kloeke contouren die overal in de decors, zetstukken en kostuums terugkomen. In dat stijlvaste beeld komen de boekjes beeldschoon tot leven. En ook voor de in dit genre hoogstnodige publieksparticipatie is weer gezorgd. Het meezinglied Kindje, kun je met je tenen bij je neus? brengt de zaal vrolijk in beweging.