Marijnissen

In het interview met Jan Marijnissen (Zaterdags Bijvoegsel, 7 april) spreekt deze zijn bewondering uit voor Hugo Chávez. De president van Venezuela heeft de economie naar zijn zeggen in sociale zin weten te hervormen zonder terug te hoeven vallen op het leger, en heeft zelfs investeerders niet weggejaagd. Sterker nog, de leider van de SP is zelf ginds geweest, en het was een geweldige ervaring: `de sfeer daar is zo positief, zo dynamisch.`

Jan Marijnissen heeft waarschijnlijk niet met de collega`s van interviewster Jannetje Koelewijn gesproken. In de 2006-editie van het jaarlijks rapport van Journalisten zonder Grenzen is Venezuela van de 90ste naar de 115de plaats gekelderd. Niet voor niets. Ik noem maar eens wat: de Venezolaanse televisie komt geleidelijk aan steeds verder onder overheidscontrole te staan. De licentie van de kritische tweede zender van Venezuela, RCTV, dreigt dit jaar niet te worden verlengd, en wel om een te kritische houding. Men mag sowieso wel uitkijken: Human Rights Watch meldt dat in 2005 een wet is aangenomen die zware straffen stelt op het beledigen van onder anderen de president, de vice-president, ministers, parlementariërs, het Openbaar Ministerie, de leiding van de strijdkrachten enzovoort. Op zo`n vergrijp staat maximaal 20 maanden gevangenisstraf, tenzij men de president heeft beledigd: dan wordt het al gauw 40 maanden.

In 2004 werd de door de leden gekozen leider van de Confederatie van Venezolaanse Arbeiders door de regering niet erkend: hij moest het land ontvluchten. Voorts is het helemaal niet waar dat Chávez het leger niet heeft ingezet: hij gebruikt het als algemeen maatschappelijke hulpkracht, zonder dat het parlement beleid en budget mag controleren. Het leger is in Venezuela alleen verantwoording verschuldigd aan de president. Een lopend programma moet er, volgens The Guardian, bovendien zorg voor dragen dat het land deze zomer de grootste nationale militaire reserve van geheel Noord- en Zuid-Amerika heeft. Zo valt steeds beter vast te stellen wie de president heeft beledigd, en zo wordt vanzelf iedereen heel positief en dynamisch. Want wee je gebeente als je dat niet bent: in 2004 werden tegenstanders van Chávez nog gemarteld door de geheime politie. Toen bekleedde Venezuela nog een trotse 90ste plaats van de ranglijst van Journalisten zonder Grenzen, en niet plaats 115, zoals nu. En hoe staat het met de Venezolaanse Indianen: worden die misschien beschermd door het leger? Bij het opkomen voor hun traditionele landrechten worden zij vermoord door gouddelvers en corrupte politieagenten.

De Nederlandse Tweede Kamer telt nu 25 zetels van een partij, wier leider kritiekloos de loftrompet steekt van een volstrekt dubieus regime, waar inderdaad investeerders niet voor weglopen, om de simpele reden dat zij zich het Venezolaanse goud en de Venezolaanse olie niet door de neus willen laten boren.