Manu Dibango: Lion of Africa Global Mix

Manu Dibango: Lion of Africa Global Mix GMCD/DVD01 ****-

Manu Dibango:Lion of AfricaGlobal Mix GMCD/DVD01

Hij werd geboren in het Westafrikaanse Kameroen maar bleek al snel een globetrotter die ook in Parijs, Brussel en New York de weg wist. Ook muzikaal zag Dibango (1933) het breed: hij componeerde en arrangeerde, zong, speelde saxofoons en piano en bewoog zich in een veelvoud aan stijlen, van modern Afrikaans tot pure jazz. Op deze cd/dvd, vastgelegd in het Barbican Centre in Londen in 2004, wordt hij ondersteund door Maraboutik, een prima blazersband onder leiding van saxofonist/fluitist Jonathan Handelsman maar ook door koortjes en gitaartjes. In het repertoire vinden we naast dansstukken als ‘Wambele’ en ‘Soul Makossa’, zijn wereldhit uit ’73, een frisse ‘Summertime’ en stukken van Lionel Hampton en Duke Ellington. Een andere verrassing is Dibango’s spel op de marimba, het latin-zusje van de Afrikaanse balafon en de westerse vibrafoon. De dvd is vooral nuttig om er aan te herinneren dat Dibango net als filmster Yul Brunner mannenkaalheid in de mode bracht.

FRANS VAN LEEUWEN