Libanese tomatensalade

Voor 2 personen:2 teentjes knoflook, overlangs gehalveerd½ theelepel middelfijn zeezout3 eetlepels olijfolie extra vergine25 blaadjes kersverse munt250 gram Romaatjes (kleine Roma-tomaten)zwarte peperkorrels

Deze tomatensalade heeft veel baat bij smaakrijke kleine, zoete tomaten. Die zijn tegenwoordig alom verkrijgbaar en verre te prefereren; temeer daar ze er heel aantrekkelijk blijven uitzien in salades.

Bereiding: Verwijder het vliesje en de groene kern uit de halve knoflooktenen. Snijd de knoflook in stukjes en wrijf ze in een vijzel (van ruwe lavasteen, marmer of geglazuurd Spaans aardewerk) samen met het zeezout tot een smeuïge pasta. Doe deze pasta in een slakom en roer de olie erbij, zodat een vrij homogene dressing wordt verkregen. Stapel de muntblaadjes op elkaar, snijd ze middelfijn en hak het blad vervolgens met een (boogvormig) hakmes nog een graadje fijner. Roer de munt meteen door de dressing.

Halveer de Romaatjes overlangs en schep ze door de geurige dressing. Laat de salade tenminste 45 minuten (of langer), afgedekt met plastic folie, staan, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen en de tomaten wat van hun sap vrijgeven. Maal er vlak voor het serveren wat zwarte peper overheen. De salade kan worden gegeten zoals hij komt, samen met wat plat Arabisch wittebrood, zwarte olijven en pittige feta van schapenmelk.

Wie op zoek is naar een mager lunchgerecht, laat brood, feta en olijven achterwege en voegt vlak voor het serveren 200 gram bijtgaar gekookte, koude broccoli toe. De stelen van de broccoli moeten voor het koken wel eerst worden ontdaan van de taaie opperhuid – die met een mesje wordt weggetrokken – alvorens ze evenals de roosjes in kleinere stukken te verdelen.

De tomaten hebben na de aangegeven tijd zoveel van hun sap vrijgegeven dat de dressing voldoende is verdund om ook de broccoli daarmee aan te kunnen maken. Enkele hardgekookte eieren erbij en het lunchgeluk is compleet.