Kom niet aan mijn land Marokko

Marokko is aan het moder-niseren en wijst massaal de acties van fundamentalistische terroristen van de hand.

Marokkaans schrijver, woont in Frankrijk.

Met koning Mohammed VI treedt Marokko de moderne tijd binnen. Het familierecht is al veranderd en geeft aan vrouwen meer rechten dan vroeger. Er zijn dossiers geopend over de jaren van repressie, marteling en verdwijningen, vooral tussen 1970 en 1999. Een commissie heeft in het openbaar de getuigenissen gehoord van de vele duizenden slachtoffers over wat er is gebeurd ten tijde van Hassan II, en velen hebben een schadevergoeding gekregen. Maar er is een taboe doorbroken: de pers praat nu over mensenrechten. Marokko heeft met moed en transparantie zijn recente verleden tegen het licht gehouden, iets wat geen enkel ander Arabisch land heeft durven doen. In het algemeen is de lucht geklaard en is het vertrouwen tussen de investeerders en de economische instanties teruggekeerd.

Een aantal individuen dat is bedwelmd door een nihilistische en destructieve ideologie wil deze vooruitgang tegenhouden. Het is een te verwaarlozen minderheid die geen enkele steun krijgt onder de bevolking, het zijn terroristen die een hersenspoeling hebben ondergaan. De aanslagen op 16 mei 2003 (toen 45 doden vielen bij vijf aanslagen in Casablanca) en afgelopen 11 maart (toen de vermeende leider van een terreurgroep zich opblies in Casablanca) moeten in deze context worden gezien.

De plaag van het internationale terrorisme wordt uitgestort over Arabische landen die de moderne tijd willen binnengaan en goede relaties willen onderhouden met het Westen. Marokko beweert niet dat alles goed gaat. Het weet dat er belangrijke economische problemen zijn, armoede en werkloosheid. Maar het terrorisme zal het land geen oplossing bieden. Dat hebben alle Marokkanen begrepen. De dag na de aanslagen van 16 maart 2003 in Casablanca hebben miljoenen burgers in betogingen hun afwijzing van dergelijke barbaarse methodes laten zien. Overal werden posters opgehangen van een open hand waarop in het Arabisch en het Frans is geschreven: ‘Kom niet aan mijn land.’ Nadat drie terreurverdachten zich dinsdag opbliezen in Casablanca, was de pers unaniem: heel Marokko veroordeelt de terroristische aanslagen en bewijst eer aan de efficiëntie van de politie.

(Dit is een ingekorte versie van een artikel in de Italiaanse krant La Repubblica.)