Janssen miste topsporters in dressuurploeg

Deze week stapte Sjef Janssen onverwachts op als bondscoach dressuur. Hij is teleurgesteld over de inzet van zijn ruiters. „Ik weiger mensen te motiveren met het pistool op de borst.”

Het komt zelden voor dat in de Nederlandse paardensportwereld een persconferentie wordt belegd. Laat staan een die het NOS Sportjournaal haalt. De hippische wereld is een kleine wereld. Als een trainer of ruiter iets wereldkundig wil maken, belt hij een verslaggever van De Paardenkrant of Hoefslag.

Het persbericht van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) deed donderdagmiddag dan ook wat onwerkelijk aan: ‘Sjef Janssen legt functie als bondscoach neer. Hij geeft een toelichting op zijn besluit in de vip-ruimte op Sportcentrum Papendal’. „Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, mompelde de verslaggeefster van De Paardenkrant toen zij de verrichtingen van het NOS-camerateam in Arnhem gadesloeg. „Wat een opkomst.”

De persoon waar het allemaal om draaide zat met hangende schouders achter een conferentietafel. De doorgaans goedgebekte Sjef Janssen staarde wat onwennig voor zich uit. „Ik had de ambitieuze missie om met het nationale team een gouden medaille op de Spelen in China te winnen”, zei de man die sinds januari 2005 het A-kader onder zijn hoede had en met zijn equipe onder meer zilver op de WK en de EK won. „Dat vergt een grote inzet en professionaliteit van de ruiters. Een vorm van egoïsme die echte topsporters eigen is. Helaas ontbeert een belangrijk deel die kwaliteiten.”

Namen wilde hij niet noemen. Maar zeker is dat hij niet doelde op zijn levenspartner en tweevoudig olympisch kampioen Anky van Grunsven en een aantal andere ruiters en amazones die privétrainingen bij hem volgen, zoals Imke Schellekens-Bartels en Hans Peter Minderhout. Zij zijn volgens Janssen wél bereid om veel trainingsuren te maken en steken hun kostbare tijd niet in het bedrijven van paardenhandel en het geven van clinics. „Ik wil niet beweren dat de anderen met hun ballen op het strand liggen”, zei Janssen in hem kenmerkende bewoordingen. „Maar ik weiger ruiters te motiveren met het pistool op de borst.”

Bij zijn pupillen leveren dergelijke uitlatingen verbaasde reacties op. Zij kunnen zich over het algemeen niet herkennen in het geschetste beeld en slechts een enkeling voelt zich aangesproken. Edward Gal, in een telefonische reactie: „Wie naar de resultaten van de laatste tijd kijkt, kan alleen maar concluderen dat we het niet slecht doen. Ik weet hoe groot mijn inzet is, en ik weet welke offers ik moet brengen. Geloof me: niets komt ons zo maar aanwaaien.”

Zijn collega Laurens van Lieren toont zich verrast over het besluit van de bondscoach. „Sjef is een zeer gedreven man. Het water moet hem aan de lippen staan als hij zijn missie zo vlak voor de Zomerspelen staakt.”

Janssen is niet de eerste bondscoach die zijn ontslag indient. Ook Jürgen Koschel stapte met ruzie op, zij het om een andere reden. De Duitser die in 1997 door de KNHS werd aangesteld om een einde aan het gekissebis in de Nederlandse dressuurwereld te maken, diende in 2002 zijn ontslag in omdat hij naar zijn zeggen monddood werd gemaakt door de Topsport Commissie Dressuur (TCD).

Gevraagd naar een reactie op de gebeurtenissen zegt Koschel vanuit Zwitserland: „Het verrast mij niet. Sjef is een wereldcoach, maar hij heeft ook twee petten op. Een bondscoach die getrouwd is met een topamazone, laadt toch al snel de verdenking op zich dat hij haar belangen voorop stelt.”

Het ontslag van Janssen komt op een zeer ongelegen moment voor de KNHS. Met nog geen anderhalf jaar te gaan tot de Zomerspelen en een EK voor de deur, zal de bond snel een opvolger moeten zien te vinden. Al leek de hippische federatie daar donderdag niet geheel van doordrongen. Bestuurslid Bert van Wanrooij kondigde aan dat er pas na de wereldbekerwedstrijd in Las Vegas (van 18 tot en met 22 april) een vertrouwenscommissie wordt ingesteld die een analyse moet maken van de gebeurtenissen. „We willen geen overhaaste beslissingen nemen.”

Het bestuurslid was teleurgesteld over het besluit van de bondscoach, maar wees ook op de mogelijke voordelen. „Ik ga ervan uit dat Sjef met zijn mededeling een aantal ruiters heeft wakker geschud. Als je te horen krijgt dat je tekortschiet, is je eerste reactie om het tegendeel te bewijzen.”

De persoon die misschien wel het meeste baat heeft bij alle ontwikkelingen weigerde commentaar te geven. „Ik wil slechts een ding kwijt”, reageerde Anky van Grunsven. „Dit is zíjn beslissing. Mij treft geen blaam.”